Douane Zuidstation waarschuwt: shoppen in Londen is niet hetzelfde als shoppen in Parijs

CD
© BRUZZ - Belga
06/03/2025
Updated: 06/03/2025 17.03u

Sinds woensdag kunnen mensen die naar het Verenigd Koninkrijk reizen een elektronische reistoestemming (ETA) aanvragen. Die wordt vanaf 2 april verplicht. "Shoppen in Londen is niet hetzelfde als in Parijs", waarschuwt de douane in het Brusselse Zuidstation, die eraan herinnert dat er sinds de Brexit grenscontroles zijn, ook voor treinreizigers.

Vanaf 2 april 2025 is de ETA een verplichte stap voor iedereen die naar het VK reist. De elektronische reistoestemming kan aangevraagd worden via de UK ETA-app of de officiële website van de Britse overheid. De ETA kost £10 en is twee jaar geldig. De Belgische douane grijpt de invoering van de ETA aan om reizigers eraan te herinneren dat het Verenigd Koninkrijk sinds de Brexit geen EU-lidstaat meer is. Dat betekent dat iedereen, ook wie met de trein reist, bij terugkeer door de douane gecontroleerd kan worden. Daarbij gelden duidelijke regels over wat je wel en niet zomaar mag meenemen.

Kocht je voor meer dan 300 euro aan goederen in het VK? Dan ben je verplicht die aan te geven bij de douane. Voor wie per vliegtuig of boot reist, ligt die grens iets hoger, op 430 euro. "Shoppers zitten natuurlijk snel aan dat bedrag," legt administrateur-generaal van de douane Kristian Vanderwaeren donderdag uit, tijdens een persbezoek aan de Eurostar-terminal in Brussel-Zuid.

Net zoals op de luchthaven van Zaventem zijn er bij aankomst in Brussel-Zuid twee doorgangen: ‘niets aan te geven’ of ‘goederen aan te geven’. Bij de trein die om 10 uur in Brussel aankwam, koos niemand voor die optie. "Dat is zo goed als elke keer zo", zegt Vanderwaeren. "We organiseren de actie om nog eens onder de aandacht te brengen dat de regelgeving rond shoppen in Londen niet dezelfde is als voor Parijs. Vier jaar nadat Londen de EU formeel verliet, is zo'n herinnering nog steeds nodig."

Boetes en invoerrechten

Wie goederen aangeeft, moet bij de douane de verschuldigde invoerrechten en taksen betalen. Die heffingen worden bepaald op de totale waarde, en dus inclusief de btw die bij aankoop in het Verenigd Koninkrijk al betaald werd. Maar wie betrapt wordt zonder aangifte, riskeert een stevige boete bovenop die kosten. "Koop je bijvoorbeeld een Burberry-jas van 7.000 euro en geef je die niet aan, dan betaal je snel 2.500 euro aan boetes en invoerrechten," zegt Vanderwaeren.

De pakkans is voorlopig nog beperkt, blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. In 2024 werden bijna 9.000 reizigers gecontroleerd in Brussel-Zuid, waarvan er 135 in overtreding waren. Dat ging zowel over niet-aangegeven goederen als over cash en drugs.

Een opvallende speler bij die controles is speurhond Blondie, die speciaal getraind is om zowel drugs als grote hoeveelheden cash op te sporen. Wie meer dan 10.000 euro cash op zak heeft, moet dat aangeven bij de douane. Doe je dat niet, dan riskeer je niet alleen de inbeslagname van het geld, maar ook een fikse boete.

Donderdag werden er geen grote overtreders betrapt, maar enkele reizigers moesten wel afscheid nemen van hun verse voedingswaren, bloemen of planten. Die mag je namelijk niet zomaar meenemen uit het VK. "Dat blijft een van de meest voorkomende inbreuken", zegt Vanderwaeren.

Al konden niet alle passagiers gecontroleerd worden. Alle 400 passagiers van een Eurostar-trein passeerden op een kwartier tijd. “Het station van Brussel-Zuid is nooit ontworpen als buitengrens van de EU,” zegt Vanderwaeren. “Onze capaciteit is daardoor beperkt.” Daarom onderzoekt de douane de mogelijkheid om scanners te installeren, om zo reizigers en hun bagage efficiënter en gerichter te controleren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni