In woonzorgcentrum Magnolia in Jette kunnen bewoners weer bezoek ontvangen. Iedere oudere kan er na afspraak binnen een strak tijdsschema het gezelschap krijgen van een vaste bezoeker. “De ontmoetingen vinden plaats per drie bewoners in een brede gang aan het onthaal, telkens met voldoende afstand en het nodige respect voor de veiligheidsvoorschriften,” zegt directrice Katrijn Van Rossem.
Opnieuw bezoek in rusthuizen: ‘Hopelijk kan iedere bewoner een keer iemand zien’
Het opnieuw toelaten van bezoek in de rusthuizen was de voorbije weken een heikel thema. Op 15 april kondigde de Nationale Veiligheidsraad aan om iedere rusthuisbewoner te koppelen aan één vaste bezoeker. Besmette bejaarden, of ouderen met een vermoeden van besmetting, zouden wel uitgesloten blijven van menselijk contact.
Maar de woorden van premier Wilmès (MR) waren nog niet koud, of het idee werd al afgeschoten. Vlaams Welzijnminister Wouter Beke (CD&V) laakte het gebrek aan overleg. En ook de bevoegde zorgkoepels stelde zich vragen. Iriscare, de organisatie die instaat voor het beheer van de publieke Brusselse woonzorgcentra, wilde eerst de resultaten van de tests op besmetting met het coronavirus afwachten.
Afspraak verplicht
In zo goed als alle Brusselse woonzorgcentra zijn die ondertussen afgenomen bij zowel het personeel als de bewoners. Met een gemiddelde besmettingsgraad van 3 procent bij de zorgverstrekkers en 7 procent bij de bewoners zijn de cijfers gunstig. Dat zorgt ervoor dat bezoek weer met mondjesmaat wordt georganiseerd. In Vlaanderen is het nog wachten tot 18 mei vooraleer de deuren weer opengaan. Daar zitten heel wat rusthuizen nog in een voorbereidingsfase om aan de strikte voorwaarden te kunnen voldoen.
“Wij zijn vorige week donderdag gestart met de eerste bezoeken,” legt Katrijn Van Rossem van woonzorgcentrum Magnolia in Jette uit. “Die vinden plaats in een brede gang aan het onthaal, waar telkens drie bewoners met voldoende afstand van elkaar iemand kunnen zien. Iedereen die wil langskomen moet een mondmasker meebrengen en dat onmiddellijk dragen bij het binnenkomen van het gebouw.”
"Als je weet dat hier zo’n 180 mensen verblijven, dan zullen we blij zijn als iedereen tegen het einde van de crisis een keer iemand heeft gezien"
Voor ieder bezoek wordt standaard zo’n halfuur uitgetrokken. Daarna krijgt de ruimte een grondige ontsmettingsbeurt. In totaal kunnen er aan dat ritme in Magnolia op een voormiddag zo’n negen mensen langskomen. Dat gebeurt dus telkens per drie personen, gespreid over evenveel sessies. “Als je weet dat hier zo’n 180 mensen verblijven, dan zullen we blij zijn als iedereen tegen het einde van de crisis een keer iemand heeft gezien.”
“Want als er per bewoner een vaste bezoeker langskomt, dan zijn we al gauw een paar weken verder. Er zijn natuurlijk altijd bewoners die geen bezoek willen, maar dan nog wordt het een hele uitdaging om de planning rond te krijgen. Je moet ook rekening houden met het feit dat heel wat bewoners meerdere visites van dezelfde persoon willen krijgen.”
Uit de testen bleek dat zo’n 10 procent van de bewoners in Magnolia besmet is met het coronavirus. Voor de ouderen met corona is bezoek niet toegelaten, al is er wel een alternatief voorzien voor bewoners die het einde van hun leven voelen naderen. “Het bezoek wordt georganiseerd op maat van de mens. Voor besmette bejaarden op de palliatieve afdeling proberen we een korte ontmoeting achter glas te regelen. Want kamerbezoek van bedlegerige ouderen is zowel op deze dienst als op andere gangen niet toegestaan.”
Plexiglas en alcoholgels in overvloed
Wat verderop in Sint-Agatha-Berchem zijn de deuren van rusthuis Arcus nog tot maandag gesloten. De eerste afspraken staan wel al ingeroosterd. “Acht om precies te zijn”, zegt directeur Paul Matton. Hij telt met een gerust hart af naar de komst van de eerste bezoekers in twee maanden. Het rusthuis is er volgens hem klaar voor. Net als in Magnolia wordt ook hier niets aan het toeval overgelaten.
"Iedere bezoeker zal zijn temperatuur moeten laten meten en een verklaring op eer tekenen als bewijs dat er de afgelopen weken geen bewust contact is geweest met een besmet persoon"
“De bezoekers zullen met behulp van een medewerker naar een grote open zaal geleid worden. Die is volgestouwd met alcoholgels en verbouwd met plexiglas. Het bezoek neemt plaats achter een doorschijnende wand en krijgt in de regel een halfuur spreektijd. In totaal zullen er maximum vier bezoekers in dezelfde ruimte aanwezig zijn, de bewoners zelf uiteraard niet meegerekend.”
“Aan de ingang zal een powerpoint alle coronaregels nog eens haarfijn uitleggen. Van iedere bezoeker zal ook de temperatuur gemeten worden, waarna die een verklaring op eer onder de neus geschoven krijgt. Die moet dienen als bewijs dat er de afgelopen weken geen bewust contact is geweest met een besmet persoon en de geldende coronamaatregelen altijd goed opgevolgd zijn geweest”, aldus Matton nog.
Kleinere rusthuizen wachten af
In Home Scheut in Anderlecht dat 56 bewoners op de inschrijvingslijst heeft staan, kan er nog geen bezoek doorgaan. “We beschikken gewoonweg niet over een ruimte waar de social distancing zonder problemen gerespecteerd kan worden. Maar we werken aan een oplossing en hopen binnen een tweetal weken toch open te kunnen gaan. Want ook wij vinden het belangrijk dat onze bewoners snel weer een dierbare kunnen spreken, of toch op zijn minst zonder een beeldscherm ertussen”, zegt de directie.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Samenleving , bezoek aan woonzorgcentra , coronacrisis , Katrijn Van Rossem , Paul Matton , Magnolia , arcus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.