Het mortuarium van Oudergem kan de verhoogde toestroom van overlijdens aan het coronavirus niet meer verwerken. Het gemeentebestuur heeft daarom besloten om de koelcellen van de Franstalige topsportorganisatie ADEPS in gebruik te nemen. Daar zijn op dit moment twee lichamen ondergebracht, maar er is plaats voor in totaal twintig personen.
Oudergem stalt COVID-slachtoffers in koelcellen van topsportcomplex
Net als in heel wat andere Belgische gemeenten en steden, kreunt ook het mortuarium van Oudergem onder de coronacrisis. Het centrum kan het stijgende aantal overlijdens door het virus niet meer verwerken. De vele crematies kunnen voorlopig nog doorgaan zoals gepland, maar een waardige bewaring van de lichamen vormt een probleem.
“Er is in het mortuarium te weinig plaats om alle coronaslachtoffers op een eerzame manier te herbergen. Daarom hebben we besloten om de koelcellen van de restaurants van de Franstalige topsportcel ADEPS in gebruik te nemen. Uiteraard is alle voeding eerst weggenomen en volgde daarna een grondige ontsmettingsbeurt. Er zijn ook speciale karren aangekocht om de gestorven personen op te laten rusten tot wanneer de crematie kan plaatsvinden”, zegt burgemeester van Oudergem Didier Gosuin (Défi).
‘Corona-aanpak van rusthuizen is schandalig’
In de koelcellen zijn voorlopig twee sterfgevallen ondergebracht, maar in totaal is er plaats voor twintig personen. “Daarmee is er nu wel enige marge. Het was een lugubere en allesbehalve plezierige maatregel om door te voeren, maar we konden niet anders”, klinkt Gosuin pessimistisch. Hij is niet te spreken over de politieke aanpak van deze crisis. Want naast de overbevraging van het crematorium, kampen de zorgverstrekkers en de rusthuizen in zijn gemeente met een groot tekort aan beschermend materiaal.
"Ik hoor bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) zeggen dat er werk wordt gemaakt van de levering van mondmaskers, maar hier is nog geen enkel mondkapje toegekomen. Zelfs geen chirurgisch masker"
“Het is echt schandalig. In drie van de acht rusthuizen in Oudergem zijn al overlijdens en besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Maar van extra mondmaskers en beschermende kledij voor het verplegend personeel is nog niets in huis gekomen. Ik hoor bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) zeggen dat er werk wordt gemaakt van de levering van mondmaskers, maar hier is nog geen enkel mondkapje toegekomen. Zelfs geen chirurgisch masker. Het is dringend tijd voor een betere gecoördineerde aanpak.”
Nog geen gemeentelijke samenwerking
Ondertussen loopt het absenteïsmecijfer verder op, al is dat vooral te merken bij de administratieve medewerkers. “En gelukkig maar, want als er straks een stijging komt van de afwezigheden bij de dokters en het verpleegkundig personeel, dan zitten we pas echt met een groot probleem", legt Gosuin de vinger op de wonde.
Ook in de naburige gemeenten Watermaal-Bosvoorde en Ukkel treedt er verzadiging op van de crematoria en mortuaria. Maar van een samenwerking tussen de verschillende gemeenten om de druk op de zwaarst belaste centra te doen afnemen is nog geen sprake. "We moeten eerst de situatie hier volledig onder controle krijgen. Pas dan kan bekeken worden hoe en waar we kunnen bijspringen", aldus Gosuin nog.
Lees meer over: Oudergem , Watermaal-Bosvoorde , Veiligheid , Samenleving , coronavirus , adeps , mortuarium , koelcel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.