Het personeel van de gevangenis in Sint-Gillis staakt nog tot woensdag 22 uur. Reden? Te veel gedetineerden, te weinig ruimte. "Elke week is hier wel een geval van agressie", meldt iemand van het gevangenispersoneel aan BRUZZ. De staking begon maandagavond omstreeks 22 uur en duurt 48 uur.
Personeel gevangenis Sint-Gillis staakt: 'Elke week agressie hier'
De personeelsstaking in de gevangenis van Sint-Gillis is maandagavond om 22 uur begonnen, nadat een chef werd aangevallen door een gedetineerde. "De man raakte zwaar verbrand door de aanval en werd daarom naar het ziekenhuis gebracht", meldt een personeelslid, die anoniem wil blijven voor zijn eigen veiligheid.
Hij kaart de wekelijkse agressie aan van gedetineerden op zijn collega's. "Dat heeft te maken met de overpopulatie, een oud zeer waar al maanden geen gevolg aan wordt gegeven", klinkt het.
"Gisterenmorgen zijn er meerdere chefs aangevallen door kokend water naar hen te gooien. Een van hen is naar het ziekenhuis gebracht. Dat is een brug te ver", bevestigt Stijn Van den Abeele, afgevaardigde van VSOA Gevangenissen.
Jurgen Van Poecke, directeur van de Brusselse gevangenissen, bevestigt dat er sinds maandagavond 22 uur een staking aan de gang is.
Eerder ook al agressie
In de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis waren er in de afgelopen maanden meerdere gevallen van agressie tegen het personeel. Het gemeenschappelijke vakbondsfront diende daarop vorige week een stakingsaanzegging in, met als belangrijkste punt de veiligheid. Doordat de gevangenissen overvol zitten, is er simpelweg niet genoeg personeel om ook nog groepsactiviteiten te blijven voorzien.
De situatie in Vorst zou het ergste zijn. Tien dagen geleden brak er al een opstand uit. De bewakingsagenten hebben er volgens de vakbonden nog amper controle over de gedetineerden. "De gedetineerden willen duidelijkheid over wat er zal gebeuren in Haren en hoe hun regime zal zijn. Ze hebben openlijk verklaard dat het telkens erger zal worden en ze hebben al gedreigd om het personeel te gijzelen", verklaart Van den Abeele.
Haren: de oplossing?
De nieuwe gevangenis van Haren moet dé oplossing worden voor de problemen in de Brusselse gevangenissen, al bestaan er daar nog twijfels over. De verhuis van de eerste gedetineerden werd al uitgesteld van midden oktober naar begin november. "Haren is naar mijn mening totaal nog niet klaar", zegt de VSOA-vakbondsman. "Ik ben er vorige week nog geweest en in driekwart van de deuren zitten nog geen cilinders. Je kan die met je pink openen bij wijze van spreken."
Vanaf 7 november wordt gestart met de verhuis van de 78 gedetineerden uit de vrouwengevangenis van Berkendael (Vorst). Aansluitend wordt gestart met het overbrengen van 150 mannelijke gedetineerden uit de gevangenis van Vorst.
In totaal zijn er op de gevangenissite van Haren 1.190 plaatsen. "Het is een feit dat de oude infrastructuur in Vorst niet helpt. Het kan een nieuw begin zijn. We zijn dus voorzichtig positief. Maar dan begint het grote probleem van het personeelstekort. Om uit Vorst en Sint-Gillis te verhuizen zijn er 300 à 400 personeelsleden te weinig", zegt Van den Abeele. De vakbonden sluiten nieuw uitstel van de verhuis niet uit.
Lees meer over: Sint-Gillis , Veiligheid , 48 urenstaking gevangenissen , Gevangenis Haren , gevangenis Sint-Gillis , VSAO