Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) heeft maandagmiddag haar plan uit de doeken gedaan voor een vreedzame oudejaarsavond in haar gemeente. Er zal meer politie aanwezig zijn dan vorig jaar en voorwerpen in de publieke ruimte die in brand kunnen worden gestoken, zullen worden verwijderd. "We hebben overal oren en ogen"
Plan klaar voor vreedzaam oudjaar in Molenbeek: 'Overal ogen en oren'
Oudejaarsavond verliep de voorbije jaren woelig in Molenbeek. Bij het inluiden van 2019 staken relschoppers er auto’s in brand en roofden winkels leeg. Ook de politie werd bekogeld. Die laatste kreeg op verschillende bestuursniveaus verwijten over het gebrek aan communicatie tussen de politiezones en het uitblijven van een interventie. Ook – op dat ogenblik kersvers – burgemeester Catherine Moureaux, die op het moment van de feiten met vakantie was in het buitenland, lag een tijdje onder vuur na enkele omstreden uitspraken over de relschoppers.
Dit jaar lijkt het gemeentebestuur beter voorbereid: “Er zijn een heleboel vergaderingen voorafgegaan aan de planning die nu klaar is,” zegt Moureaux aan BRUZZ. “Met het preventieve aspect zijn we al een tijdje bezig. Met een sensibiliseringscampagne herinnerden we vuurwerkhandelaars er bijvoorbeeld aan het strikte reglement omtrent vuurwerkverkoop te respecteren. Ook is elke vorm van vuurwerk verboden in de publieke ruimte en zullen overtredingen streng worden bestraft. (In de tuin mag vuurwerk worden afgeschoten op voorwaarde dat het valt onder de voorwaarden van de federale overheid, red.) Voorwerpen die eventueel in brand gestoken kunnen worden, zullen worden verwijderd uit het straatbeeld. Zo zullen er bijvoorbeeld geen uitpuilende vuilnisbakken te zien zijn, zoals vorig jaar het geval was. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt omdat we de communicatie met de ordediensten en onze partners hebben versterkt.”
Meer politie en hulpdiensten
Verder wordt ook ‘de repressieve capaciteit’ van de gemeente uitgebreid versterkt op oud en nieuw. Vorig jaar ging het om tachtig agenten, wat te weinig bleek te zijn: “Dit jaar zal er meer politie stand-by staan, maar ook brandweer en hulpdiensten,” aldus de burgemeester. “Over het exacte aantal mensen kunnen we natuurlijk niet communiceren. Ook bepaalde ‘gevoelige’ zones, zoals metrostations, zullen extra worden bemand. Er zijn ook meer camera’s geïnstalleerd. In totaal telt Molenbeek er nu zo'n 149: we hebben overal oren en ogen. De camera’s zullen zeer nauw worden opgevolgd.”
‘Klaar voor een vreedzame overgang’
“Molenbeek verdient een vreedzame overgang naar het nieuwe jaar,” concludeert Moureaux. “Wij hebben alles tot in de puntjes voorzien om dit mogelijk te maken.”
Moureaux zal overigens ook aanwezig zijn bij het inluiden van 2020, wat niet het geval was vorig jaar. Ook organiseert de gemeente geen feest voor de jeugd, iets wat de burgemeester vorig jaar opperde in een omstreden interview met de VRT: "Als wij geen feest organiseren, organiseert de jeugd zijn eigen feest," klonk het toen.
Tenslotte heeft de Molenbeekse burgemeester nog een belangrijke boodschap voor hobbypyromanen en feestgangers die zelf al eens een pijl afschieten of met rotjes strooien in de tuin: “Koop geen vuurwerk via het internet. Dit is levensgevaarlijk, voor je het weet ben je een vinger of een hand kwijt. Ik kan het niet genoeg benadrukken.”
In beeld: de rellen op nieuwjaarsnacht in Molenbeek 2018
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Veiligheid , Catherine Moureaux , oudejaarsrellen , oudejaarsavond
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.