| Bij de eerste editie van La Boum op 1 april kwam het tussen geweld tussen deelnemers en politie.

Plannen van La Boum 2 gaan alle kanten op: 'Maar hier zijn geen extremisten'

EC
© BRUZZ
29/04/2021

Vuurwerk, flashmobs en fanfares: online circuleren verschillende plannen voor het verboden feest in Ter Kamerenbos deze zaterdag. Die komen niet allemaal van de oorspronkelijke initiatiefnemers. Verschillende subgroepen haken zich nu aan La Boum 2, waaronder ook meer extreme stemmen.

Komen er zaterdag weer duizenden mensen naar het Ter Kamerenbos? Het nepevenement La Boum 2 is verboden, maar op Facebook blijven mensen discussiëren op de eventpagina. Ze hebben uiteenlopende ideeën. Van een carnaval en fanfare tot een Holi-achtig kleurenfeest en een flashmob: allerlei acties worden in banners of aparte groepen aangekondigd. Een groep met de naam BoumPartout wil met waterpistolen naar de ordediensten schieten. ‘Les artificiers de la Boum’ hebben plannen met vuurwerk. Hoeveel daarvan echt zal doorgaan, is nog onduidelijk.

“Er is geen organisatie. Iedereen vult zelf aan wat hij of zij wil bij het basisidee van het Team”, zegt F., die een feministische subgroep trekt en ook een netheidsploeg organiseert voor zaterdag. “Dat idee groeit naarmate mensen er meer belangstelling voor krijgen. Uitspattingen hangen van niemand anders af dan de persoon die de uitspatting maakt, of dat nu aan de burgerzijde is of aan de andere.”

Volgens het Franstalig weekblad Moustique, dat versleutelde berichten inlas, zouden er ook meer vijandige groepen naar het park komen. Zij spreken over ex-para’s en extremistische milities. Andere Franstalige media, zoals La Capitale, hebben het verder over gele hesjes, antivaxers en complotdenkers. “Dat is strikt foute informatie”, zegt Dave Monfort, woordvoerder van La Boum 2, die vindt dat Moustique verkeerde bronnen gebruikt. “Er wordt gezegd dat er extreemlinkse en -rechtse groepen zijn, ex-politieagenten of andere infiltranten. Dat is volledig fout. Er is zo geen enkele groep bij ons. Zelfs niet in onze Telegram-groep, die trouwens publiek toegankelijk is. Dat zijn pure spoken.”

Veel acties op 1 mei

“Wij hebben geen verdere informatie over het onderzoek”, zegt het Brussels parket, gevraagd of zij bijkomend onderzoek plannen naar de aanwezige groepen. Dinsdag is Monfort verhoord in het kader van La Boum 2, maar na enkele uren weer vrijgelaten. De lokale politie van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene kan geen commentaar kwijt over het verdere onderzoek.

"Alle noodzakelijke middelen zullen worden voorzien. We gaan ook drones inzetten om onze preventieve boodschappen te verspreiden”

Ilse Van de Keere, politiewoordvoerster

“Alle noodzakelijke middelen zullen worden voorzien”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere wel over aanstaande zaterdag. Zowel de federale als lokale politie staan klaar en het gewestelijk crisiscentrum gaat de hele dag open. “We gaan ook drones inzetten om onze preventieve boodschappen te verspreiden”, klinkt het. Van de Keere heeft het daarbij niet enkel over het Ter Kamerenbos, maar over heel Brussel. “Het gaat over de volledige dag 1 mei.”

Op 1 mei zijn er namelijk nog andere acties in Brussel aangekondigd, van zowel horecazaken als cultuurspelers. Het is mogelijk dat die in het Ter Kamerenbos afsluiten.

‘Vreedzaam’

Op de Telegram-groep van La Boum 2 spreken mensen intussen af om te carpoolen. Ze vragen hoe je er het best geraakt vanuit Aalst of Genk, sommige Nederlanders willen hoteltips in Brussel. De Nederlandstalige Telegram-groep telt al meer dan 500 leden, de Franstalige inmiddels 2.800. Telegram is een chatsysteem zoals WhatsApp, maar gebruikt een andere beveiliging van de berichten.

“Ik ga zeker aanwezig zijn, maar ik heb nog niets gehoord over mogelijk geweld”, zegt Gilles Nuytens, die de Facebookpagina ‘Stop la dictature sanitaire’ beheert. “La Boum 2 is vreedzaam. Het dient om de huidige maatregelen af te keuren. Alle getuigenissen die ik heb gezien of gehoord over geweld bij de vorige editie van La Boum, kwamen er pas na eerdere agressie van de politie. De jongeren waren vreedzaam tot de politie is tussengekomen. Ik geloof echt niet dat er nu extremistische groepen zullen infiltreren – al is dat natuurlijk bij elke betoging mogelijk.” (Lees verder onder de foto)

20210401_La Boum_Ter Kamerenbos_waterkanon

| De politie zette vier waterkanonnen in bij de eerste La Boum.

Ook F. zegt dat ze alle richtlijnen van Team L’Abîme zal opvolgen, “namelijk pacifisme, respect, een ruimte voor communicatie en reflectie creëren terwijl we de sanitaire maatregelen en de wet respecteren”, klinkt het. “Nee”, antwoordt F. op de vraag of er volgens haar vijandige groepen zullen opdagen. “De media gebruiken die desinformatietechnieken om mensen te weerhouden om samen te komen.” Haar feministische actiegroep gaat zaterdag rozen uitdelen in het Ter Kamerenbos. Er is ook een groep van advocaten en een medisch team, die nu al tips delen om met eventueel politiegeweld om te gaan.

Besmettingsrisico

Het complotdenken tegenover de overheid, de wetenschap en de media komt in verschillende groepen naar voren. “Ik geloof geen seconde meer in die statistieken”, klinkt het op Telegram. “Misschien stuurt de politie zelf speciale milities om geweld uit te lokken", zegt iemand op de eventpagina. “De media nodigen telkens dezelfde experts uit, die telkens hetzelfde discours brengen. Terwijl er ook gekwalificeerde wetenschappers zijn die het tegenovergestelde zeggen en niet aan bod komen”, vindt Gilles Nuytens.

"Het enige dat kan gebeuren, is dat er misschien jongeren zijn zoals op 1 april die wat luider feesten in de ogen van de politie. Misschien als er paarden of waterkanonnen komen, dat sommigen een blikje gaan gooien, dat kan", zegt woordvoerder Dave Monfort. "Maar geen links of rechts, geen mensen van Black Bloc... Dat niet."

De risico’s van een openluchtfestival met duizenden mensen zijn al meermaals uitgelegd door virologen in ons land. Dat je niet noodzakelijk een direct effect ziet op de besmettingen, komt volgens viroloog Steven Van Gucht omdat veel deelnemers ook buiten La Boum met meerdere risicocontacten samenkomen. “Het effect is er wel, maar het gaat breder dan een eenmalig event”, zei hij deze week aan onze redactie. Bovendien worden de (jonge) deelnemers misschien zelf niet zwaar ziek van een coronabesmetting, maar kunnen ze wel oudere familieleden besmetten. "Het is niet gepast om nu met duizenden te feesten", aldus Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , la boum 2

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni