Wie op de politieschool tekorten heeft bij de eindexamens, kan aan het einde van dit schooljaar voor het eerst toch toegelaten worden tot het politiekorps. Een nieuw koninklijk besluit voert een systeem van deliberaties in, met terugwerkende kracht tot 1 oktober 2019.
Politie legt lat voor rekruten lager en voert deliberaties in
Dat schrijven de kranten van Mediahuis woensdag.
Tot nu was het systeem vrij rigide: alleen wie minstens twaalf op twintig haalde voor elke cluster van de eenjarige opleiding, was geslaagd. Eén elf op twintig betekende dat de kandidaat niet mocht doorstromen naar de politie.
"De aanpassingen moeten ertoe leiden dat kandidaten die over voldoende potentieel beschikken, gedelibereerd kunnen worden", zegt Erik Eenaerts, de woordvoerder van ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).
Eén procent meer
De politie kampt met een groot personeelstekort, duizenden functies zijn niet ingevuld. Maar de slaagpercentages op de politiescholen zijn al erg hoog. Volgens Eenaerts zullen de nieuwe regels dan ook weinig veranderen aan dat tekort.
"Dit levert misschien 1 procent winst op', zegt hij. "De bedoeling is om de kandidaten op dezelfde manier te behandelen als studenten aan hogescholen of universiteiten. Ook voor hen is er na elk examenblok in een deliberatie voorzien."
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , tekort politieagenten , pieter de crem , Erik Eenaerts
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.