Sinds vorig jaar zijn al zeker 13 cyberincidenten gemeld die gericht waren tegen de kritieke infrastructuur van ons land. Dat bericht De Tijd donderdag op gezag van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), nadat dinsdag een hacking van Binnenlandse Zaken aan het licht was gekomen.
Sinds 2020 dertien cyberaanvallen op kritieke infrastructuur
De hacking van Binnenlandse Zaken was zo vernuftig dat vermoedelijk een andere staat al in april 2019 ongemerkt binnendrong in het computernetwerk. De hackers hadden al die tijd geen toegang tot ‘geclassificeerde’ informatie, maar ze konden allerlei andere interne gegevens bespioneren. Binnenlandse Zaken heeft gevoelige departementen zoals het Crisiscentrum onder zich.
Er vinden in ons land vaker dergelijke cyberaanvallen op kritieke infrastructuur plaats waarover het grote publiek nooit iets verneemt. Die infrastructuur, zoals de digitale netwerken, de watervoorziening of de kerncentrales, wordt nauwlettend in de gaten gehouden door het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), dat onder de premier valt.
Navraag door De Tijd bij het CCB leert dat vorig jaar tien meldingen zijn binnengekomen. Dit jaar zijn er al zeker drie, zegt CCB-woordvoerster Katrien Eggers. Over de aard van de cyberincidenten en over welke kritieke infrastructuur het ging, geeft het CCB niets prijs.
Die 13 cyberincidenten staan los van de banksector. Incidenten bij de essentiële diensten in de financiële sector worden alleen gemeld aan de Nationale Bank van België (NBB), die daarover geen cijfers prijsgeeft.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , cyberaanvallen , Centrum voor Cybersecurity België