De politie gaat een taskforce oprichten om beelden van de betoging tegen de coronamaatregelen in Brussel efficiënter te analyseren. Heel wat straatmeubilair werd vernield, drie agenten raakten gewond. Ook een supermarkt van de Carrefour Express-keten werd vernield door een groep relschoppers.
Taskforce om relschoppers betoging te identificeren
Tijdens de betoging tegen de coronamaatregelen zondagnamiddag is heel wat schade veroorzaakt, onder meer aan het straatmeubilair. Ook supermarkt Carrefour Express aan de Steenkoolkaai moest eraan geloven. Die werd volgens een buurtbewoner door een kleine honderdtal relschoppers geplunderd.
In een gesprek met BRUZZ-presentator Robbe Petitjean vertelt diezelfde buurtbewoner hoe een bende gemaskerde relschoppers alle ruiten van de supermarkt aan diggelen sloegen, om vervolgens de mensen binnen te bedreigen met baseballbats. "Iedereen heeft zijn smartphone moeten inleveren. De amokmakers zijn vervolgens verdwenen met de inhoud van de kassa", aldus de buurtbewoner.
De politie is tot laat bezig geweest met een rondgang om een goed overzicht te krijgen van de schade. "Om de daders sneller te identificeren wordt een taskforce opgericht", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. Die zal zich voornamelijk bezig houden met de analyse van beelden van bewakingscamera's.
In totaal raakten zes politievoertuigen beschadigd door de relschoppers, en een van hun scooters werd in brand gestoken. Twee van de drie gewonde agenten zijn elf dagen arbeidsongeschikt, de derde agent kan vier weken niet werken. Alledrie werden ze naar het ziekenhuis overgebracht. Aan de kant van de betogers werd één iemand naar het ziekenhuis overgebracht, de persoon in kwestie bleek zijn hand verwond te hebben.
Brussels burgemeester Philippe Close veroordeelt de onruststokers "ten strengste", laat hij weten in een boodschap op Twitter. Close heeft de politie het bevel gegeven om over te gaan tot arrestaties en om de circulerende videobeelden van het geweld te analyseren. Intussen zijn de Brusselse tunnels opnieuw open voor het verkeer.
Volgens politiewoordvoerster Ilse Van de keere is het duidelijk dat een aantal personen van de betoging geprofiteerd heeft om amok te maken. "Die mensen komen met andere bedoelingen naar de stad en dat zorgt uiteraard voor confrontaties met de politie", zegt ze.
'Geen geloof in politiek'
"We kennen de meesten mensen die we konden oppakken. Ze zijn vanzelfsprekend administratief aangehouden, in het kader van de verstoring van de openbare orde. Maar het zou best kunnen dat we aan de hand van de taskforce, die we aan het oprichten zijn, én aan de hand van het beeldmateriaal kunnen overgaan tot identificatie en aanhoudingen."
"We vragen aan de bevolking om ons te helpen om de relschoppers, die uit het hele land komen, te identificeren."
Waterkanon en traangas
Er kwamen 35.000 mensen opdagen voor de mars tegen de strengere coronamaatregelen. "Het overgrote deel van die mensen gelooft niet meer in de politiek die gevoerd wordt en kwam daarom op straat", aldus nog Van de keere. Vanwege de grote opkomst werd de start van de betoging vervroegd, van 14 uur naar 13.30 uur. Om 14 uur werd alle verkeer afgesloten op de kleine ring, zowel boven- als ondergronds. Om 17 uur bleven nog enkele duizenden betogers over, waarop de politie aankondigde de betoging te ontbinden en over te gaan tot arrestaties van de overgebleven demonstranten.
In de marge van de optocht kwam het tot zware rellen. De politie moest geregeld het waterkanon en traangas inzetten. Dat gebeurde al een eerste keer iets voor 15 uur, nadat betogers met vuurwerk gooiden naar de politie. Ook elders werd met vuurwerk of andere projectielen naar de politie gegooid. Daarnaast werden hier en daar containers, vuilbakken en paletten in brand gestoken.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , betoging coronamaatregelen