Na een 39-jarige man uit Schaarbeek is zondag een Brusselse veertiger overleden aan het coronavirus. Volgens hun entourage hadden beide mannen geen medische voorgeschiedenis en de laatste was zelfs een sportieve crossfitinstructeur. "Het is niet omdat iemand ogenschijnlijk geen risicofactor heeft, dat dat niet zo is."
Twee Brusselse 40'ers overleden aan corona: ‘Wachten op medisch dossier’
Een jonge papa uit Schaarbeek kreeg afgelopen week griepachtige symptomen en belandde zaterdag in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen. Hij bleek corona te hebben en overleed diezelfde dag.
Een dag later stierf een andere Brusselaar van 41 aan hetzelfde virus. De man was een boegbeeld van de crossfitgemeenschap en volgens zijn entourage bijzonder sportief. De hele dag al delen zijn vrienden en familie foto’s en herinneringen via sociale media om hun crossfitcoach te gedenken. Giancarlo bleek een grote fan van sneakers, Union Saint-Gilloise en goede cocktails.
Vermoedelijk werkte de crossfittrainer als externe informaticus in het Europees parlement, waar maandag ook het overlijden gemeld werd van een 40-jarige Brusselaar met Italiaanse roots.
“Hij is begin vorig week rechtop in het ziekenhuis aangekomen, sinds woensdag beademd en in kunstmatige coma gehouden, en zondag gestorven”, vertelt een naaste van Giancarlo aan de krant La DH. Volgens diezelfde getuige zou de sportieve veertiger geen ernstige gezondheidsproblemen hebben gehad de afgelopen tien jaar.
‘Speculeren’
Hoe het dan komt dat een schijnbaar gezonde sportcoach plots het leven laat door het nieuwe coronavirus, is volgens virologe Erika Vlieghe (UA) een kwestie van “speculeren”. “Het is te vroeg om te bepalen of dit twee enkelingen zijn, of dat het gaat om een trend”, zegt Vlieghe aan BRUZZ. “We monitoren dat uiteraard met heel veel aandacht. Maar het is niet omdat mensen ogenschijnlijk geen risicofactoren hebben, dat dat niet zo is.”
'Het concrete geval van de mensen in kwestie vraagt meer medisch onderzoek'
Het is nog wachten op het medisch dossier van beide patiënten om verdere conclusies te trekken. Het nationaal crisiscentrum en Sciensano, die de cijfers bijhouden, geven geen verdere uitleg over individuele gevallen.
"Zelfs als we geen medische aandoening vinden en het lijkt brute pech, dan kan het nog zijn dat we over tien jaar een onderliggende oorzaak vinden, zoals een genetische factor”, geeft Vlieghe als voorbeeld. “Dat kunnen we nu nog niet zeggen. Het wekt natuurlijk de aandacht dat er jonge mensen sterven temidden van de grote groep ouderen, maar er bestaan ook zeldzame sterfgevallen bij jonge mensen door de griep of een longontsteking. Van dit fenomeen vermoeden we dat ook."
Risicoprofielen
Dat de grootste groep bevestigde coronagevallen zich evenzeer binnen de groep veertigers situeert, heeft volgens Vlieghe vooral te maken met de manier van testen. “We testen normaal alleen mensen uit de risicogroepen, maar bij gezondheidswerkers doet dat er niet toe. In de categorie veertigers kunnen dus verpleegkundigen zitten die niet noodzakelijk een risicoprofiel hebben, maar wel zijn getest”, legt ze uit. Zij doen de cijfers dus groeien. Ook een aantal skiërs die na de krokusvakantie getest zijn, ongeacht hun medisch profiel, zitten nog in de leeftijdscategorie omvat.
“Hoeveel veertigers er werkelijk besmet zijn, weten we niet goed omdat veel mensen niet getest worden”, aldus Vlieghe. “Het concrete geval van de mensen in kwestie vraagt meer medisch onderzoek.”
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , coronacrisis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.