20191203 Besparingen Jan Jambon BRUZZ ACTUA 1687

| Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

De Vlaamse regering neemt een pakket bijkomende steun- en andere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. "We moeten samen de handen in elkaar slaan, figuurlijk dan, om de strijd tegen dit virus te winnen", predikte Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Een overzicht.

Voor de bedrijven die getroffen worden door het coronavirus wordt de coronahinderpremie uitgebreid naar alle ondernemingen en winkels die moeten sluiten. Alle getroffen ondernemingen die getroffen zijn door een volledige sluiting kunnen een eenmalige premie krijgen van 4.000 euro.

Als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten gesloten houden een vergoeding van 160 euro per dag. Ook mensen met minstens 1 voltijdse werknemer en marktkramers komen in aanmerking voor de premie. Ook zelfstandigen in bijberoep hebben onder bepaalde voorwaarden recht op de premie.

Mondmaskers

Op het vlak van Welzijn kondigde minister Wouter Beke (CD&V) aan dat de bestelling van 7 miljoen euro aan mondmaskers die de Vlaamse regering heeft gedaan "binnenkort" kan geleverd worden. Bedrijven en organisaties die zelf mondmaskers hebben, brengen die best naar de ziekenhuizen. Wie zelf mondmaskers kan maken, wordt gevraagd die naar de woonzorgcentra te brengen.

De crèches blijven intussen open om de mensen uit de essentiële sectoren (bv. politie-agenten, kassiersters,....) de nodige kinderopvang te garanderen. De kinderopvanginitiatieven zelf zullen financieel gecompenseerd worden. Aan Kind & Gezin is dan weer gevraagd de vaccinaties op te schorten tot 5 april. Intussen hebben zich volgens Beke ook 694 mensen aangemeld voor de medische reserve.

Energiefactuur en verkeersbelasting

Mensen die door het coronavirus in technische werkloosheid belanden, zullen volgens minister Zuhal Demir (N-VA) een maand lang geen facturen voor water, gas en elektriciteit moeten betalen. De Vlaamse overheid zal die kost op zich nemen. Per 100.000 technisch werklozen gaat het om een bedrag van 20 miljoen euro.

Ook op fiscaal vlak neemt de regering bijkomende maatregelen bovenop de eerder besliste ingrepen. Zo krijgen bedrijven volgens minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) ook problemen met het betalen van hun verkeersbelastingen. Daarom is beslist om de betaling van de autofiscaliteit met vier maanden uit te stellen, een ingreep die voor 200 miljoen euro aan zuurstof moet zorgen.

Scholenmaatregel blijft van kracht

Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) kondigde dan weer aan dat alle jeugd- en sportkampen ook tijdens de paasvakantie zullen opgeschort worden. Aan de ouders wordt daarbij gevraagd om solidair te zijn en het inschrijvingsgeld niet terug te vragen.

En wat het onderwijs betreft, blijft de eerdere afspraak onveranderd. De lessen blijven opgeschort, maar scholen bieden opvang aan voor wie die opvang echt nodig heeft. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dringt er bij de ouders op aan om die opvang enkel te gebruiken "wanneer er geen alternatief mogelijk is".

Volgens Weyts blijkt uit opgefriste cijfers dat er maandag maar 0,5 procent van de leerlingen in het secundair onderwijs naar school is gegaan. Voor het basisonderwijs was dat 7 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Vlaamse regering , maatregelen coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni