Sinds 19 maart worden in gesloten centra mensen vrijgelaten om aan de opgelegde opsluitings- en afstandsregels te voldoen. Het grootste deel daarvan kan evenwel niet terecht bij familieleden of vrienden en is zo veroordeeld tot een dakloos bestaan. “Deze situatie is symbolisch voor het federaal wanbeheer op dit gebied”, zegt Marc Weber, woordvoerder van waarnemend Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi).
Vluchtelingenwerk: ‘Vluchtelingen en migranten worden aan hun lot overgelaten’
Uit respect voor de coronamaatregelen omtrent het bewaren van een veilige sociale afstand, wordt de capaciteit in de gesloten centra in ons land fors ingeperkt. In het centrum 127/bis in Steenokkerzeel is er bijvoorbeeld nog maar plaats voor 38 mensen, terwijl daar normaal gezien plaats is voor zo’n 120 personen.
‘Geen zicht meer op de situatie’
“Voor elk centrum wordt de opvangcapaciteit gereduceerd met vijftig procent”, legt Dominique Ernould, woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken uit aan BX1. Dat heeft als gevolg dat migranten en vluchtelingen op straat komen te staan met een bevel om het grondgebied te verlaten binnen de 30 dagen en onmiddellijk aan die verplichting te voldoen van zodra het luchtruim opnieuw geopend wordt voor passagiers. “Dat is problematisch”, zegt Sotieta Ngo, directeur van CIRE, het Coördinatieorgaan voor Initiatieven voor Vluchtelingen en Buitenlanders.
"Niemand weet waar die mensen na hun vrijlating naartoe trekken. Ze worden aan hun lot overgelaten"
“We hebben door deze beslissing geen zicht meer op de situatie. Niemand weet waar die mensen na hun vrijlating naartoe trekken. Ze worden aan hun lot overgelaten.” Al wordt niet iedereen zomaar uit een centrum gezet. De mensen met een risicoprofiel, of die symptomen hebben van besmetting met het coronavirus, worden niet in vrijheid gesteld.
Volle opvangcentra
Van diegenen die wel worden weggestuurd, vindt een groot deel de weg naar Brussel. De stationsbuurt aan Brussel-Noord is daarbij vaak het eindstation. “Een nieuw migrantenkamp hier moeten we absoluut voorkomen. Dat is gelukkig nog niet gebeurd, maar de situatie is wel toonaangevend en symbolisch voor het federale wanbeheer op dit gebied”, zegt Marc Weber, woordvoerder van waarnemend burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne (Défi).
Mehdi Kassou van het burgerplatform voor vluchtelingen merkt ook dat de opvangmogelijkheden aan het centrum Porte d’Ulysse stilaan aan hun plafond zitten. “Sinds zaterdag bieden wij hier de klok rond onderdak aan 325 mensen. Verschillenden onder hen vertelden ons dat ze vanuit een gesloten centrum vertrokken zijn.”
‘Geef mensen tijdelijke verblijfsvergunning’
Met het Winterplan dat op 31 maart wordt stopgezet en de beëindiging van het verwerken van asielaanvragen in het Klein Kasteeltje, dreigen heel wat van de vrijgelaten migranten voor lange tijd op straat terecht te komen. Ngo pleit daarom voor het afleveren van tijdelijke verblijfsvergunningen
"Op dit moment ontkennen we het recht op asiel. Dat kan niet, en we denken er dan ook aan om juridische stappen te ondernemen"
“We maken mensen vandaag actief dakloos. Het lijkt me gezien de omstandigheden geoorloofd om tijdelijke verblijfsvergunningen af te leveren en zo de getroffen personen in veiligheid te brengen. Want op dit moment ontkennen we het recht op asiel. Dat kan niet, en we denken er dan ook aan om juridische stappen te ondernemen", aldus Ngo nog.
Lees meer over: Brussel , Schaarbeek , Veiligheid , Samenleving , migranten en vreemdelingen , gesloten centra , 127bis , Mehdi Kassou , La Porte D'Ulysse , Cécile Jodogne
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.