Een eengemaakte politiezone zou veel problemen verhelpen op het vlak van verkeersveiligheid en criminaliteit. Daar zijn zowat alle Nederlandstalige partijen - met uitzondering van de PVDA - het over eens, blijkt uit het BRUZZ-debat met de Brusselse lijsttrekkers. Voor Pascal Smet (One.Brussels) moet die fusie vanuit het federale niveau doorgedrukt worden, onder meer Guy Vanhengel (Open VLD) en Elke Van den Brandt (Groen) willen de Franstaligen eerst aan boord krijgen.
De fusie van de zes Brusselse politiezones: het is een thema dat al jaren op tafel ligt, maar nog steeds voor een duidelijke breuklijn zorgt tussen Nederlandstaligen en Franstaligen. Maar is een eengemaakte politiezone dan zaligmakend? “Neen”, vindt PVDA-lijsttrekker Jan Busselen. “Een eengemaakte politiezone zal er niet voor zorgen dat de politie dichter bij de mensen staat. Er is al een vertrouwensbreuk in sommige wijken tussen politie en burgers.” Voor PVDA ligt de sleutel bij het federale niveau. “Het zijn de besparingen op federaal vlak bij justitie die het gevoel van straffeloosheid in de hand werken.”
Alle andere Nederlandstalige partijen aan tafel zitten overigens wel op één lijn als het gaat over de eengemaakte politiezone, merkte ook Dominiek Lootens (Vlaams Belang) op. “Maar het had ook al realiteit kunnen zijn: de ministers Geens (CD&V) en Jambon (N-VA) hadden dat op federaal niveau kunnen doordrukken met één pennenstreek”, aldus Lootens. Ook CD&V-lijsttrekker Bianca Debaets formuleerde dezelfde opmerking. “We zijn absoluut voorstander van één politiezone, maar dan wel met één commando: de minister-president. Jambon had dat kunnen doen, hij heeft er vier jaar de tijd voor gehad, maar de N-VA koos voor een schijnoplossing waarbij de 19 burgemeesters hun macht behouden.”
"Wij hebben lang gepraat met Ecolo, en wij hebben een akkoord om Brussel te hervormen"
N-VA-kopvrouw Cieltje Van Achter verdedigde haar partijgenoten. “N-VA heeft een studie gerealiseerd en ook voor de fusie van de politiezones gestemd. Jambon heeft echt wel stappen gezet om een fusie voor te bereiden, want we hebben die inderdaad nodig om een veiligheidscultuur te installeren”, klonk het.
Groen en Open VLD zoeken bondgenoten aan Franstalige kant
Vervolgens legde Elke Van den Brandt (Groen) de vinger op de zere wonde. “Het probleem met de eengemaakte politiezone is dat de meeste Franstalige partijen niet akkoord zijn. Wij hebben lang gepraat met Ecolo, en wij hebben een akkoord om Brussel te hervormen. We moeten nog meer bondgenoten zoeken aan de andere kant van de taalgrens.”
Ook Guy Vanhengel (Open VLD) wil de Franstaligen aan boord krijgen. “Ze staan er zeer argwanend tegenover. Maar we boeken stapsgewijs vooruitgang. De fusie naar zes politiezones was een eerste stap, nu komt het er op aan om de zones gecoördineerd aan te sturen vanuit het gewest. En ook daar stel ik vast dat de meeste Franstalige partijen oor naar beginnen te krijgen”, aldus Vanhengel.
"Op een bepaald moment moet je stoppen met praten, want er is altijd wel iemand die dit blokkeert. In deze regering was dat de MR."
Dat geduld wil Pascal Smet (One.Brussels) niet meer aan de dag leggen. “Van mij mag dit gewoon doorgeduwd worden. Op een bepaald moment moet je stoppen met praten, want er is altijd wel iemand die dit blokkeert. In deze regering was dat de MR. We zouden de 1 miljard euro die nu verdwijnt in de inefficiëntie van de Brusselse structuren, beter kunnen investeren in de renovatie van sociale woningen, meer openbaar vervoer en meer politie op de fiets.”
Bekijk vanaf 18.30 uur het volledige debat met de Brusselse lijsttrekkers op BRUZZ TV en BRUZZ.be. Wie andere standpunten van de partijen wil vergelijken, kan per thema vergelijken op onze kieswijzer.
Lees meer over: Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , fusie politiezones , Brusseldebat , Brussel Kiest 2019
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.