Aan de Beurs hebben de socialistische vakbond en de progressieve vrouwenbeweging zij-kant actie gevoerd. Ze willen dat de loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers gedicht wordt. Vrouwen verdienen gemiddeld één vijfde minder dan mannen. Dat komt omdat ze vaker een deeltijdse baan hebben.
De actievoerders deelden aan voorbijgangers chocolade munten uit en bierviltjes met een daarop een uitdagend diep decolleté en de slogan "Kreeg de loonkloof maar evenveel aandacht". Op de trappen van de Beurs hadden ze tientallen rode schoenen gezet. Want, "je zal maar in haar schoenen staan", zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw vrijdag.
Met de slogan #InHerShoes vroegen ze mannen om voor één dag in de schoenen van vrouwen te gaan staan. Het is al de twaalfde keer dat het ABVV en zij-kant campagne voeren voor Equal Pay Day. Die dag valt niet toevallig op 13 maart. Vrouwen verdienen nog steeds een vijfde minder dan mannen en moeten dus twee maanden en dertien dagen langer werken om hetzelfde jaarloon als hen te krijgen.
In 2005, bij de eerste campagne, viel Equal Pay Day nog op 31 maart. "We gaan dus vooruit, en dat is positief, maar het gaat te traag", zegt De Leeuw. Aan dit tempo duurt het tot 2051 eer de loonkloof is gedicht. "En zo lang willen we niet wachten."
Het ongelijke loon tussen mannen en vrouwen heeft veel te maken met deeltijds werk: bijna de helft van de loontrekkende vrouwen heeft geen voltijdse job. Bij mannen is dat maar een op de tien. Zorgtaken houden vrouwen nog altijd vaker thuis dan mannen. Dat dit hun vrije keuze is, klopt niet altijd: uit onderzoek blijkt dat slechts 8,5 procent van de deeltijds werkende vrouwen niet voltijds wil werken.
De regering moet werk maken van werkbaar werk, voor mannen en voor vrouwen, vat De Leeuw vrijdag samen. De campagne pleit daarnaast voor het recht op een fulltime job en meer sociale voorzieningen, bijvoorbeeld kwaliteitsvolle en betaalbare crèches, met flexibele openingsuren.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.