Fossielen Natuurwetenschappenmuseum herdefiniëren oeroude migratiestromen

Bram Van de Velde
© brusselnieuws.be
19/02/2016

De moderne mens emigreerde duizenden jaren geleden rechtstreeks van Afrika naar Europa. Onze voorouders passeerden dus niet langs Azië, zoals tot nu toe altijd werd aangenomen. Dat is het resultaat van onderzoek waar ook Brusselse paleontologen aan meewerkten.

De Europese bevolking veranderde drastisch aan het einde van de laatste ijstijd. Dat stelden wetenschappers vast na een DNA-studie van meer dan dertig fossielen uit zes landen.

Het genetisch materiaal van Belgische fossielen bewijst dat moderne mensen rechtstreeks van Afrika naar Europa trokken en geen ommetje maakten via Azië, zoals altijd gedacht.

Goyet
‘Dit eerste bewijs van haplogroep M in onze streken wijst erop dat de moderne mensen bij de uittocht uit Afrika niet alleen een route naar Azië volgden, maar ook naar Europa trokken’, zegt paleontoloog Mietje Germonpré, een van de auteurs van de studie.

Een internationaal team van wetenschappers heeft het DNA geanalyseerd van 35 jager-verzamelaars van 35.000 tot 7.000 jaar oud, die in Italië, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Roemenië en België leefden. Zo kregen ze meer inzicht in hoe de Europese populatie veranderde tijdens de laatste ijstijd.

De onderzochte Belgische resten - van acht individuen - komen uit de grotten van Goyet bij Namen en zijn tussen 35.000 en 15.000 jaar oud. Ze behoren tot de collecties van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni