Dinsdagnamiddag wordt de Kadernota Integrale Veiligheid en het bijhorende Nationaal Veiligheidsplan officieel voorgesteld. Brussel krijgt daarbij ook behoorlijk wat werk op de plank, vertelde minister-president Rudi Vervoort (PS) aan BRUZZ.
Minister van Justitie Geens (CD&V) en Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) stellen dinsdagnamiddag officieel hun ‘Veiligheids- en Handhavingsbeleid' voor. De Kadernota, de eerste in haar soort in 12 jaar, wordt aangenomen door alle regeringen en dient als leidraad voor het Nationaal Veiligheidsplan, dat op zijn beurt de politiediensten aanstuurt.
“De Kadernota is een soort van engagementsverklaring, waarop alle verschillende regeringsniveau’s intekenen”, zegt Sieghild Lacoere, woordvoerster van minister Geens. “Het bevat een tiental relevante veiligheidsfenomenen, ook nieuwere elementen zoals cybercriminaliteit.”
Opvallend is dat de gewesten sinds de zesde staatshervorming zelf bevoegd zijn voor hun veiligheidscoördinatie. Het nationale plan dicteert hen nu echter wel de wet. “Veiligheidscoördinatie is inderdaad een regionale bevoegdheid, maar de opvolging van de zaken gebeurt door het Openbaar Ministerie, dat zich op federaal niveau bevindt”, zegt Lacoere daarover. “Het gaat ook over een ketengerichte aanpak.”
Brussel
De Brusselse problematieken komen daarbij hoog op de agenda te staan. “Thema’s zoals terrorisme, mensenhandel en wapenhandel zijn prioriteiten”, erkent Brussels minister-president Vervoort (PS). “Maar dat zijn niet uitsluitend Brusselse thema’s. Het gaat meer over stedelijke fenomenen, die we overal in Europa zien. Maar uiteraard krijgt Brussel als Europese hoofdstad ook te maken met die fenomenen.”
Na dit federaal plan, begint het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ook aan haar eigen Veiligheid- en Preventiebeleid. Dat plan zou tegen het einde van het jaar zeker moeten afgewerkt worden, aldus Vervoort.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.