De Kenners

Vanhengel: ‘Actie Lutgen is ongezien, maar daarom niet geniaal’

Godfried Roelant
© BRUZZ
28/06/2017
Ook in:
nl fr

Brussels minister van Financiën en Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) reageert in de studio van De Kenners op de schandalen in de Brusselse politiek, de breuk tussen CDH en de PS en het voorstel van Els Ampe om uitvoerende mandaten te beperken in de tijd. “De kans is groot dat Lutgen er niet in slaagt om in Brussel een nieuwe meerderheid te vormen.”

Brussels minister van Financiën en Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) liet de afgelopen dagen weten zijn vertrouwen te houden in minister-president Rudi Vervoort (PS). Zijn partij krijgt het ene schandaal na het andere te verwerken, maar dat heeft volgens Vanhengel geen invloed op het werk van de Brusselse regering.

“Ondanks de vele problemen van de afgelopen weken, blijft de samenwerking uitstekend. We hebben drie jaar geleden samen een regeringsprogramma op papier gezet en de uitvoering daarvan draait vandaag op volle toeren.”

‘Niet mogelijk om elke uitgave in detail te bekijken’
De Brusselse regering pompt jaarlijks negen miljoen euro in daklozenorganisatie Samusocial en meer dan tien miljoen euro in de werking van de overkoepelende organisatie rond de iris-ziekenhuizen. Toch kon het misbruik niet vroeger ontdekt worden.

“De iris-ziekenhuizen is een samenwerkingsverband tussen de verschillende OCMW’s van de verschillende Brusselse gemeenten. Die hebben hun eigen bestuursorganen en regelgeving. Je kan nakijken of het spel daar koosjer gespeeld wordt, maar het is niet mogelijk om elke uitgave in detail te bekijken.”

“Het is juist omdat de regering zijn werk doet en via een regeringscommissaris lucht kreeg van de wantoestanden dat alles naar buiten is gekomen. Dat geeft ons de mogelijkheid om de vijzen aan te schroeven. Toen de schandalen bij Publifin losbraken, werd er trouwens al een voorstel ingediend om de zitpenningen gelijk te stellen op elk niveau. De Raad van State buigt zich hier nu over en komt hopelijk snel met een uitspraak.”

‘In Brussel liggen de kaarten slecht voor Lutgen’
Vanhengel volgt ook de crisis in de Waalse politiek op de voet en vraagt zich af of CDH-voorzitter Benoît Lutgen wel voldoende heeft nagedacht alvorens hij de PS liet vallen. “Na de persconferentie van Lutgen waarin hij opriep tot het vormen van een nieuwe meerderheid, staken een heleboel mensen de loftrompet over deze politieke demarche."

"De actie van de CDH-voorzitter is inderdaad ongezien, maar daarom nog niet geniaal. Het lijkt er steeds meer op dat er ook heel wat improvisatie aan te pas kwam. In de Waalse regering wil Lutgen de MR mee aan boord krijgen, maar voor de Franse gemeenschap heeft hij nog geen nieuwe partner gevonden. En ook in Brussel liggen de kaarten slecht."

"Zijn partij beschikt in onze hoofdstad over acht van de 72 zetels. Om een meerderheid te kunnen vormen heb je er 37 nodig en juist dat is alles behalve vanzelfsprekend. Het zou dus wel eens kunnen dat Lutgen in Brussel alles bij het oude moet laten. Een coalitie tussen MR en PS kan in principe, maar het water tussen die partijen lijkt mij veel te diep.”

‘Uitvoerende mandaten beperken in de tijd is geen slecht idee’
Tot slot pikt Vanhengel nog even in op het voorstel van partijgenote en Brussels schepen Els Ampe. Zij wil uitvoerende mandaten beperken in de tijd.

“Het voorstel van Els is zeker niet slecht, maar ieder voordeel heeft zijn nadeel. Ik ben zelf al zestien jaar minister en in mijn eerste twee legislaturen kon ik niet met dezelfde slagkracht optreden als nu."

"Als minister moet je over de nodige ervaring beschikken om dossiers op een efficiënte manier te laten vooruitgaan. Die ervaring kan zeker doorgegeven worden, al bouw je die natuurlijk voor een groot deel zelf op. We moeten dus goed nadenken hoe we dit idee in de praktijk kunnen omzetten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni