De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten aan de Kunstberg hebben af te rekenen met een probleem van waterinspijpeling. Daardoor moeten schilderijen worden weggehaald. Technici van het museum en de regie der gebouwen zitten deze week bijeen om een oplossing uit te werken.
Waterinsijpeling in Musea voor Schone Kunsten: 'Gevolg van zware storm'
Wie één vleugel van het museum voor Oude Kunst bezoekt, komt voor verrassingen te staan. Waar vroeger schilderijen hingen, is er nu enkel een foto van 't werk met uitleg. "Zestien werken werden preventief weggehaald en zijn gelukkig niet in contact gekomen met vocht", verduidelijkt Isabelle Bastaits van de dienst communicatie van de Koninklijke Museau voor Schone Kunsten.
"Een tweetal weken geleden is er een zware storm geweest met veel sneeuwval en dat heeft geleid tot waterinsijpeling in een tentoonstellingsruimte", zegt Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen. Technische teams van het museum en de Regie der Gebouwen komen deze week samen om de exacte problemen in kaart te brengen.
De waterinsijpeling gebeurt vooral via de lichtkoepels. "Dat zijn oude metalen lichtkoepels. Via daar kan het water makkelijk infiltreren. We bekijken met de technische dienst of reparaties mogelijk zijn, maar we vermoeden dat ze op termijn vervangen moeten worden", aldus Vanderborght.
Op termijn zal ook het oude, zinken dak van het museum hersteld moeten worden. Al is daar volgens Vanderborght eerst nog een technische studie voor nodig: "Men moet nakijken wat moet vervangen worden. Daar heb ik voorlopig nog geen timing over.
Rogier Van der Weyden-expo
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten komen niet voor het eerst in het nieuws met een probleem van waterinsijpeling. In 2013 moest de prestigieuze Rogier Van der Weyden-expo daardoor voortijdig dicht. "De verantwoordelijkheid lag toen volledig bij de ondernemer", nuanceert Isabelle Bastaits (dienst communicatie, KMSK). "Het proces loopt nog steeds."
Los daarvan is het museumgebouw oud en complex. Er vinden vaak werkzaamheden plaats, onder meer toen het Fin de Sièclemuseum werd ingericht.
Federaal staatssecretaris Sleurs wil nu 3000 vierkante meter ruimte laten renoveren om er de collectie moderne kunst onder te brengen. Rijst de vraag of er daarvoor al een becijferd plan bestaat. "Daar heb ik geen informatie over", aldus Vanderborght.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.