Rond het metrostation Beekkant in Molenbeek wordt vanaf 16 maart een tijdelijk samenscholingsverbod van meer dan drie personen ingesteld. “Dat komt er expliciet op vraag van de buurtbewoners en in overleg met de MIVB en de preventiediensten”, benadrukt burgemeester Schepmans (MR). Eind 2016 werd ook een samenscholingsverbod aan metrostation Ribaucourt ingesteld, maar niet verlengd.

Dat schrijft La Dernière Heure en bevestigt de politiezone Brussel-West en het kabinet van burgemeester Schepmans aan onze redactie. Die laatste wil benadrukken dat het niet om een avondklok gaat, ook al geldt het samenscholingsverbod enkel tussen 21 uur en 5 uur.

“De buurtbewoners klagen al lang over de overlast van samentroepende jongeren rond het metrostation Beekkant”, vertelt Mustapha Er, woordvoerder van burgemeester Schepmans. “Het gaat dan om fysieke en verbale agressie door drugsdealers en jonge delinquenten, die de openbare ruimte innemen.” Aanvankelijk wou de gemeente de situatie bemiddelen door sociaal werkers, maar dat bleek niet voldoende. “Deze beslissing kwam er in overleg met de MIVB, de preventiediensten, de politie en de buurtbewoners”, benadrukt Er.

Het verbod is nog niet van kracht, aangezien de ordonnantie nog moet gepubliceerd worden. De politiezone Brussel-West spreekt van 16 maart als begindatum, hoogstwaarschijnlijk opnieuw voor een termijn van 3 maanden. De perimeter die voorzien wordt situeert zich rond het Leeuweriksliedplaats, de Edmond Machtenslaan, de Dubois-Thornstraat, de Ossegemstraat en de Klimopstraat.

Dezelfde maatregelen voor verschillende problemen
Eind 2016 werd ook al een samenscholingsverbod rond het metrostation van Ribaucourt, ook in Molenbeek, ingesteld. Dat de problemen zich gewoon verplaatsen, klopt niet, zegt schepen van Sociale Cohesie Sarah Turine (Ecolo). “Het zijn twee verschillende situaties. In Ribaucourt ging het vooral om drugsdealers. Rond het metrostation van Beekkant zijn het echt specifieke groepjes van agressieve jongeren die niet in Molenbeek wonen maar die steeds terugkeren naar dezelfde plek.”

Volgens Turine is een ordonnantie nodig om de politie de middelen te geven om op te treden tegen de overlast. “De orde moet hersteld worden en er moet een duidelijke boodschap uitgedragen worden. Daarnaast blijven we ook wel inzetten op positieve projecten voor jongeren, want zo’n samenscholingsverbod is natuurlijk geen duurzame oplossing.”

Zo konden de sociale preventiediensten in de voorbije maanden al een 25-tal jongeren overtuigen om deel te nemen aan allerlei activiteiten en hen zo van de straat weg te houden. Er wordt ook nog een lokaal in het Marie-Josépark opengesteld om jongeren te kunnen opvangen voor activiteiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni