De Brusselse export van goederen is vorig jaar een stuk steviger gegroeid dan de Vlaamse. Dat blijkt uit cijfers van Brussel Invest & Export. In Brussel is de export met zo'n drie procent toegenomen, in Vlaanderen met 0,7 procent. Maar de cijfers zijn nog niet volledig.
Bijna een derde van de Brusselse export bestaat uit vervoersmaterieel, en dat hebben we vooral te danken aan de Audifabriek in Vorst.
Maar veel meer nog dan goederen, levert Brussel vooral diensten aan het buitenland. Advocaten en architecten uit het Brussels gewest doen het goed op de internationale markt.
De buurlanden zijn de belangrijkste Brusselse klanten: van Duitsland (18 procent) en Frankrijk (18 procent) over Nederland (12 procent), het VK en Luxemburg (8 procent elk). Export naar Afrika (3,7 procent) en Azië (5,9 procent) blijft nu wel beperkt, maar gaat wel in stijgende lijn.
Maar de huidige cijfers moeten met een korrel zout worden genomen, zegt bevoegd staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne (FDF). Producten die vanop de luchthaven van Zaventem of de haven van Antwerpen verscheept worden, tellen nu in de statistieken nog mee als Vlaamse export. Het nieuwe Interfederale Instituut voor de Statistiek, dat door de zesde staatshervorming is opgericht, start in januari 2016 en zal preciezere cijfers over de Brusselse export kunnen geven.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.