‘Sorry Voor Alles’, zo heet de nieuwe spelshow die zondagavond in première gaat op één. Daarin simuleert een tv-ploeg allerlei gekke situaties in het leven van een nietsvermoedende kandidaat. Bedenker van het format is ex-RITCS-student Kamiel De Bruyne. ‘In Brussel heb ik geleerd dat geen enkele situatie te zot is om te geloven.’
Stel: u bent getuige van verschillende vreemde ongelukken op dezelfde dag, uw nieuwe schoonbroer is wel een héle rare gozer, en uw tandenborstel ligt iedere avond op een andere plek en lijkt gebruikt. Wordt u paranoïde? Als u zich ooit bij de VRT inschreef als kandidaat voor een onbestemd programma, zou u wel eens de hoofdrol kunnen spelen in Sorry Voor Alles. Binnenkort worden de manipulaties van een tv-ploeg in uw leven dan onthuld in een liveshow.
Bedenker en kersvers Schaarbekenaar Kamiel De Bruyne probeert zichzelf geregeld nog wakker te schudden. Het eindwerk voor zijn studie Televisie aan het RITCS in Brussel is uitgegroeid tot een groot opgezet spelprogramma in het prestigieuze zondagavondslot op één. “Iedere keer als ik de studio binnenwandel wrijf ik me nog eens in de ogen. Dat ‘onnozele ideetje’ dat me te binnen sprong terwijl ik in bad zat te mijmeren drie jaar geleden, daar werken nu vijftig mensen aan.”
Eindwerk
De Bruyne boetseerde op zijn appartement naast de Beursschouwburg het idee langzaam maar zeker tot zijn uiteindelijk vorm. “Het begon met mijn bacheloreindwerk, waarvoor we een programmaformat op papier moesten zetten. Voor mijn mastereindwerk heb ik daar dan een piloot voor gemaakt.”
En die piloot bleef hangen in de hoofden van de juryleden, waarvan sommigen werken voor de VRT. “Zij hebben het binnenshuis gepitcht en een tijdje later kreeg ik telefoon: ‘We willen iets doen met je idee.’”
(De Bruyne naast Sorry Voor Alles-presentator Adriaan Van den Hoof. © Kamiel De Bruyne/Facebook)
#thisisnotwhathappened
Nu is het voor de nieuwbakken televisiemaker nagelbijtend uitkijken naar de première. “Wat de mensen zien op tv is maar een kwart van het werk. Iedere kandidaat moet blijven geloven dat de geschifte dingen die hij/zij meemaakt écht zijn. Daar kruipt onvoorstelbaar veel werk in.” De Bruyne was met zijn team soms 14 uur per dag bezig met het maken van fake websites en het organiseren van waanzinnige scenario’s met honderden figuranten.
Maar laat dat nu net zijn waar De Bruyne in excelleert. Dat blijkt uit zijn talrijke blogs en creatieve internetaccounts. Daarvoor hangt hij bijvoorbeeld de stad vol met onware microverhalen, of tekent hij op de trein naar Brussel geestige boodschappen op wc-papier. Als u er één spot, weet u dus welk vindingrijke brein erachter zit.
(Eén van De Bruynes creatieve uitspattingen op het De Brouckèreplein. © Kamielus)
‘In Brussel is niets te gek’
De jonge Oost-Vlaming wordt na vijf jaar stilaan een echte Bruxellois. Met de tijd is hij verliefd geworden op de stad. “Na mijn kotleven in het centrum en de Noordwijk heb ik me permanent gesetteld in Schaarbeek,” vertelt De Bruyne. Hij is klaar met Gent, maar geraakt maar niet uitgekeken op de hoofdstad. “Ik doe nog elk weekend een city trip in eigen stad,” klinkt het.
“Ik zou zelfs durven zeggen dat Brussel een inspiratie is. Voor Sorry Voor Alles hebben we vaak zitten discussiëren: ‘Is dit scenario niet té ongeloofwaardig? Gaat de onwetende kandidaat dit niet doorhebben?’ Maar dan dacht ik aan wat ik in Brussel allemaal al heb meegemaakt en wist ik weer dat niets te gek is om echt te gebeuren.”
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.