De Anspachlaan tussen de Verversstraat en het Fontainasplein lijkt vaak op een grote openluchtparking. Nochtans is het grootste deel van de straat deel van de voetgangerszone. De problemen slepen al maanden aan. "Het lijkt een politieke keuze om wildparkeren daar toe te staan", zegt mobiliteitsautoriteit en socioloog Michel Hubert.
Chronisch wildparkeren in voetgangerszone: 'Lijkt politieke keuze'
Het is heel wat voetgangers en fietsers een doorn in het oog: het laatste stuk van de voetgangerszone, aan het Fontainasplein, is in de praktijk helemaal geen voetgangerszone. Eind oktober stelde BRUZZ al vast dat het gebied een parking geworden was. "We kunnen niet altijd overal intensief controleren, bijvoorbeeld als er grote evenementen zijn," zei de politie toen.
Een tijdelijk probleem dus. Maar twee maanden later blijkt het probleem nog altijd niet opgelost. Uit verschillende klachten op Twitter blijkt dat het niet gaat om een paar auto's die af en toe het voetgangersgebied op sukkelen. Het probleem is structureel, kon ook BRUZZ vaststellen.
'Politieke keuze'
"Het lijkt erop dat de politie op die plek toleranter is voor parkeerovertredingen. En de politie, dat is de verantwoordelijkheid van de burgemeester, Yvan Mayeur." Dat zegt Michel Hubert, socioloog en mobiliteitsexpert van de Université Saint-Louis. "Het gaat waarschijnlijk om een politieke, pragmatische keuze om er geen boetes uit te schrijven." Michel Hubert staat ook aan het hoofd van het Observatorium dat onderzoek doet naar de voetgangerszone, in opdracht van de Stad.
Hij denkt dat de Stad rekening probeert te houden met een aantal gevoeligheden over de voetgangerszone. "Het is wel geen zicht en het is niet aangenaam, maar er zijn daar niet veel voetgangers. Het is waarschijnlijk niet goed om er nog een controverse bij te krijgen. De uitdaging nu is vooral het aanvragen en krijgen van een bouwvergunning."
'Er wordt beboet'
Een gedoogzone? Niets van aan, zegt de politie van Brussel en Elsene. "We pakken wildparkeren aan in de hele stad," zegt commissaris Christian De Coninck. "Als het op de Anspachlaan elke dag volgeparkeerd staat, dan wordt het elke dag volgeverbaliseerd. In het centrum hebben we bijvoorbeeld de fietsbrigade van de politie die dat doet."
Maar hoe komt het dan dat er elke dag opnieuw auto's staan? "De meeste auto's worden daar niet weggetakeld. Dat doen we alleen als het gaat over hinderlijk parkeren, op trottoirs bijvoorbeeld." Het zijn ook niet per se elke keer dezelfde mensen die daar parkeren, mogelijk gaat het steeds om andere mensen, denkt De Coninck. Er lijkt dan toch een probleem te zijn met de signalisatie en de afsluiting van de zone.
"Het probleem zal zich wel zelf oplossen als de heraanleg gebeurd is," zegt Michel Hubert. Maar dat kan nog een tijd duren. Er is nog geen bouwvergunning, en eerst zijn de andere delen van de centrale lanen aan de beurt."
Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) was niet bereikbaar voor een verduidelijking.
Wanneer gaan jullie terug wat doen aan deze 'wildparking' van 4 stroken @ElsAmpe @YvanMayeur @zpz_polbru ? #Brussel #pietonnierbxl pic.twitter.com/wtwMIV1ABJ
— Kwinten Lambrecht (@kwinlambrecht) 17 december 2016Voetgangerszone Vijfhoek
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Voetgangerszone Vijfhoek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.