Eens we aan ons bureau zitten om de werkdag te starten, beginnen de mailtjes binnen te lopen, horen we overal telefoongerinkel en worden we vaak afgeleid door gebabbel van andere collega’s. Het werk stapelt zich op en taken geraken nooit af. Daar wil het initiatief ‘No Talk Tuesday’ komaf mee maken. Althans voor één voormiddag in de week.
Geen telefoontjes, mails, praatjes met collega’s meer en de dringende zaken zo stil en zo snel mogelijk verwerken. Verschillende bedrijven in Brussel experimenteerden de afgelopen maand met het initiatief om één voormiddag in de week in volledige stilte te kunnen werken. Op die manier zouden werknemers hun taken veel sneller af kunnen krijgen en zich beter kunnen concentreren.
‘No Talk Tuesday’ is een initiatief dat overgewaaid is uit de VS. De 300 werknemers van Delta Lloyd Life, de marketingafdeling van Partena Professional en de Brusselse start-up Howaboutsales hebben de afgelopen maand elke dinsdagvoormiddag in stilte gewerkt.
Zero communicatie blijkt moeilijk
Uit een rondvraag blijkt dat het merendeel van elk van deze bedrijven de stille voormiddagen positief ervaart. Alleen is het niet voor elke afdeling even makkelijk om zomaar alle communicatiekanalen een hele voormiddag uit te schakelen.
“Het was moeilijk om tegen de andere diensten te zeggen dat ze ons niet mochten storen” zegt Greet Santy, marketingdirecteur in De Tijd. “Marketing is een ondersteunende dienst en als iemand iets dringend nodig heeft, moet die bij ons terecht kunnen.”
Partena gaat verder met de stille dinsdagen maar zal de regels wel een beetje aanpassen en het daarnaast ook uitbreiden naar andere afdelingen. Ook Howaboutsales is zeer enthousiast en gaat het initiatief zeker doortrekken. Wat Delta Lloyd Life ermee zal doen, is nog niet duidelijk.
Voor iedereen positief
Elke Van Hoof, klinisch psychologe, is voorstander van deze werkmethode. “Ik vind dit absoluut een zeer goed idee. Werknemers krijgen voldoende tijd om aan een taak te werken, waardoor ze ook beter afgewerkt zal zijn. Dit is positief voor zowel werknemer, werkgever als klant. Door de nieuwe technologieën is er constant storing en kunnen de werknemers niet meer met de nodige concentratie hun taken afwerken,” legt Van Hoof uit aan BRUZZ.
Of het initiatief stress en burn-out kan voorkomen, is nog niet duidelijk. “Er zijn geen wetenschappelijke cijfers beschikbaar, maar dat gevoel van autonomie tijdens die paar uren en het feit dat de werknemers hun talenten goed kunnen inzetten, zorgt er zeker voor dat mensen zich beter in hun vel gaan voelen,” aldus Van Hoof.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.