De barokke rouwkapellen van de prinsen von Thurn und Taxis in de Zavelkerk zijn gesloten voor restauratie-onderzoek. De Stad Brussel gaf de werkopdracht aan het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).
Rouwkapellen prinsen Thurn & Taxis gesloten voor restauratie-onderzoek
Het vooronderzoek moet tot een grondige analyse leiden van de toestand van de Sint-Ursulakapel en de Sint-Marcoenkapel. Beide kapellen, die links en rechts het koor flankeren, behoren tot de toeristische topstukken in de laat-gotische Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk.
De familie von Thurn und Taxis initieerde het internationaal postverkeer in Europa. Een Duitse nazaat staat vandaag bekend als de rijkste dertiger van de wereld en de grootste private grondbezitter van Europa met 28.000 hectare. De machtige ‘DHL-voorlopers’ von Thurn und Taxis lieten in de tweede helft van de zeventiende eeuw de kapellen toevoegen aan de kerk.
De restauratie van de kapellen gebeurt in de nasleep van de grootscheepse kerkrenovatie die in 1999 van start ging, naar aanleiding van ‘Brussel 2000’. Vorige week is begonnen met het aanbrengen van een beschermfolie op de vloer van de vervuilde Sint-Ursulakapel, een unieke Italiaanse barokkapel in zwart Belgisch marmer en wit Carraramarmer, naar een ontwerp van Lucas Fayd’herbe (1617-1697).
“Het is de bedoeling om in een eerste stadium stalen te nemen van de versierde koepelplafonds met wapenschilden en bladgoud en de binnenkant van de twee daklantaarns in de Sint-Ursulakapel,” bevestigt Judy De Roy, hoofd Atelier steensculptuur van het KIK. “Het vooronderzoek houdt ook in dat we stalen bekijken van de marmeren beelden.” De sculpturen zijn van de hand van Zuid-Nederlandse beeldhouwers. Voor de rouwkapel Sint-Marcoen, patroonheilige van apothekers en lakenhandelaars, wordt alleen het portaal bestudeerd.
Het KIK zal alle analyses oplijsten. Nadien komt een budgetplanning voor het eigenlijke restauratiewerk. Tussendoor moeten openbare aanbestedingen worden uitgeschreven.
'Caritas' weer thuis na 222 jaar
Monument Brussels, een van de zusterbedrijven van Group Monument uit Ingelmunster, speciaal opgericht in het Brusselse Gewest om er te opereren, is betrokken bij de voorstudie. “De eerste stap is alles opkuisen en de beelden beschermen tegen het vooronderzoek van de hogere
gedeeltes. Daarom is de kapel niet toegankelijk voor het publiek,” stelt Alain Van den Eede van Monument Brussels.
Tegen Pasen 2018 zou de hele klus geklaard moeten zijn. Dan kan ook het gerestaureerde beeld Caritas (Jan van Delen) teruggeplaatst worden. Het KIK restaureerde dat nadat de Koning Boudewijnstichting het in 2012 voor 450.000 euro had gekocht van een veiling in Londen. Het beeld was door Franse revolutionairen in 1795 geconfisqueerd.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.