Het aantal Brusselse jongeren zonder baan loopt al jaren terug. Toch zit nog altijd 26,5 procent van de jongeren in het Gewest zonder werk. Daarom organiseert Tracé Brussel, een Nederlandstalige organisatie die jongeren begeleidt naar werk, voor het eerst een 'Schoolverlatersdag'. Het doel van die dag is om afstuderende leerlingen de weg te wijzen op de arbeidsmarkt.
Tijdens de eerste 'Schoolverlatersdag' van Tracé Brussel zijn een kleine 150 leerlingen van dertien verschillende scholen aanwezig. Het zijn laatstejaars van het beroepsonderwijs, die na de zomer kiezen voor een vervolgstudie of het werkveld instromen. "Het is de eerste keer dat we een Schoolverlatersdag organiseren," zegt VDAB-bestuurder Fons Leroy. "Maar we zijn van plan om er een jaarlijks evenement van te maken. We zien dat jongeren vaak heel goed zijn opgeleid, maar niet goed zijn in solliciteren. Daardoor komen ze niet altijd aan een baan."
De verschillende workshops over solliciteren en ondernemen moeten daarbij helpen. Een kleine veertig leerlingen leert in een workshop over sociale media hoe ze de verschillende platformen kunnen inzetten én wat ze beter kunnen vermijden. “Bepaalde dingen die we online zetten, kan onze aanstaande werkgever ook tegen ons gebruiken. Het is bijvoorbeeld onverstandig om racistische opmerkingen te maken op Facebook," zegt Claudia (21), schoolverlater van het Regina Pacisinstituut.
Ondernemen of verder studeren
Naast de workshop over sociale media, is er ook een workshop voor ondernemen. Die komt Leandro (20) wel van pas. Na zijn BSO-onderwijs op Annneessens Funck stroomt hij door naar een bachelor KMO-Management in Hasselt. “Het lijkt me geweldig om een eigen bedrijf te hebben, en dat te laten groeien. Dat heb ik ook gezien bij mijn vader: hij is heel klein begonnen als zelfstandig elektricien, maar heeft nu twee camionettes en er werken twee mensen voor hem.”
Ook Jeffrey (22) wil als ondernemer aan de slag, eenmaal hij klaar is op het Imelda-Instituut. Het liefst wil hij een eigen garage. Hij heeft al ervaring opgedaan: niet alleen door te sleutelen aan zijn eigen auto, maar ook via een stage. Voor de administratieve rompslomp die bij het ondernemen komt kijken is Jeffrey niet bang. “Mijn vader is zelfstandige, hij staat op kermissen en markten. Ik ben met ondernemen opgegroeid. Voor het vak ‘Bedrijfsbeheer’ hoefde ik zelfs de boeken niet open te doen. Voor mij is dat allemaal volstrekt logisch.”
Claudia (21) wil werken en verder studeren combineren. Zodra ze klaar is met haar administratieve beroepsopleiding zoekt ze een parttime job als onthaalmedewerker. Daarnaast wil ze een avondopleiding volgen tot vastgoedmakelaar. Een studie van drie jaar, twee avonden in de week. Ze ziet het zitten, want er staat iets tegenover: sinds haar stage bij een vastgoedkantoor weet ze dat makelaars een flink salaris krijgen. “Het hangt er wel vanaf hoeveel huizen je verkoopt, want je krijgt een hoger salaris via bonussen. Maar ik denk dat ik er heel goed in ben,” lacht ze.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.