De spruit van de troon stoten en witloof wederom kronen tot koning der Brusselse groenten. Dat is voor 2017 het voornemen van Arnout en Caspar van Witloof in de Stad. Met workshops en doe-het-zelf kweekbakken willen deze partners-in-cultivation de Brusselaar opnieuw witloof leren ‘forceren’. “Iedereen met een kelder kan zijn eigen stronken telen.”

Witloof ‘forceren’. Het klinkt u misschien niet direct bekend in de oren, maar een kleine eeuw geleden was het schering en inslag in Brussel. Iedere kiekefretter was eigenlijk ook een chicoreifretter en wist hoe hij de witloofwortel in een kunstmatige winterslaap moest brengen en dan vroegtijdig doen geloven dat het al lente was. Witloof was de stedelijke zelfkweekgroente bij uitstek.

“Mijn grootvader was één van die zelftelers,” vertelt Arnout Vandamme, chef in het restaurant van het Schaarbeekse Balsaminetheater. “Hij kweekte zelf witloof in zijn huis in de Marollen, dat was toen zeer gebruikelijk.”

Witloofmuziek
Maar door de jaren heen is de Brusselaar de kunst verleerd, en daar willen Arnout en Caspar verandering in brengen. Samen met artisanaal schrijnwerker Mathieu Galopin ontwierpen ze een gemakkelijk te gebruiken witloofkweekbak. Binnenkort lanceren de heren een aantal workshops om daarmee te leren werken, onder de noemer Witloof in de Stad, gesponsord door het GoodFood-project van Leefmilieu Brussel.

“We starten dit weekend met ons pilootevenement in GC De Kriekelaar, Les Ecuries van de Tram en l’Estaminet in Schaarbeek, de originele witloofgemeente,” klinkt het reikhalzend. “We tonen in twee workshops hoe je met de bakken moet werken. Begin februari volgt dan een groot feest, waarin we ons zelfgekweekte witloof zullen verorberen in smaakvolle gerechten, op de tonen van – geloof het of niet – witloof-gerelateerde muziek.”

Urban farming
De workshops zijn al volgeboekt, maar geen nood: iedereen is welkom op het feest, waar de bakken en alle bijbehorende informatie eveneens beschikbaar zullen zijn. Daarbij begint de echte campagne pas in oktober 2017. “Dat is traditioneel de start van het kweekseizoen. We breiden dan in navolging van ons pilootproject in Schaarbeek uit naar gemeenschapscentra in alle Brusselse gemeenten, tot heel het gewest weer kan witloofkweken.”

Voor Arnout past het initiatief helemaal in de trend van bewust consumeren en urban farming. En uiteraard is hij ook gewoon gepassioneerd door witloof. “Het is gemakkelijk (want je kan het gewoon thuis binnen kweken), het is lekker én het is op-en-top Brussels. Bij witloof denkt iedereen spontaan aan Haren en Leuven, en bij Brussel denkt iedereen aan spruitjes. Maar dat is onterecht, want de échte oer-groente van de stad is onmiskenbaar het Brussels lof!”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Schaarbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni