Ziekenhuisapotheker, geriatrisch verpleegkundige, systeemanalist of industrieel onderhoudsmecanicien. Het zijn maar enkele van de 93 knelpuntberoepen die de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris op de lijst voor 2016 zet.
Elk jaar publiceert het Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid, een onderdeel van Actiris, een lijst met knelpuntberoepen. Werkaanbiedingen voor deze beroepen blijven gemiddeld langer op de website staan, en hebben uiteindelijk een lagere invullingsgraad dan de gemiddelde werkaanbieding.
Dat komt omdat er minder kandidaten dan vacatures zijn, omdat de kwaliteit van de kandidaten niet hoog genoeg is of omdat de werkomstandigheden niet aantrekkelijk zijn, waardoor uiteindelijk minder kandidaten toehappen.
Ingenieurs, receptionisten en kelners
Als de vraag groter is dan het aanbod, gaat het meestal om specialistische beroepen voor hoogopgeleiden, zoals burgerlijk of industrieel ingenieur, technicus of informaticus. Bij die laatste twee categorieën was er in 2016 ook een kwalitatieve mismatch: de eisen van de werkgever waren hoger dan wat de kandidaten konden aanbieden.
Voor bedienden die in de administratie, communicatie of aan het onthaal werken, lijkt dat laatste het voornaamste probleem te zijn, aldus het Observatorium, want kandidaten zijn er voor deze functies genoeg. Toch worden de vacatures niet snel ingevuld.
Voor beroepen als hotelreceptionist, (tele)verkoper, bakker, slager, kok of kelner komen daar de arbeidsomstandigheden bij, als voornaamste reden waarom deze beroepen moeilijker ingevuld geraken.
BRUZZ ging voor de reportage op bezoek bij het UZ Brussel. Dat heeft momenteel tien ziekenhuisapothekers in dienst, maar daar moeten er zo snel mogelijk drie bijkomen. Hoofdreden: een gewone apotheker komt niet in aanmerking voor de openstaande vacatures. Klinische farmacie is een vak apart.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.