Schrijver en journalist Eric Zemmour, volgens sommigen 'de vuilste mond van Frankrijk', heeft dinsdag Brussel bezocht. Zijn nieuwste boek, Le Suicide français, is in besloten kring voorgesteld in de exclusieve club Le Cercle de Lorraine. De gevreesde confrontatie tussen voor- en tegenstanders bleef uit.
Ophef bezoek Zemmour: 'Verontrustende lezing in islamofoob klimaat'
In Frankrijk is Zemmour erg omstreden vanwege zijn rechtse standpunten. Hij is er ook al veroordeeld voor het aanzetten tot haat.
Tegenstanders van Zemmour organiseerden deze middag een alternatieve debatmiddag in café Volle Brol op het Vossenplein, en een twintigtal militanten van het rechtse Nation kwamen hun steun betuigen aan de Club van Lotharingen. Alles gebeurde zonder incidenten.
De extreem rechtse Fransman trok wel na afloop van zijn boekvoorstelling naar de boekhandel Filigranes, waar oorspronkelijk een signeersessie gepland stond. Maar de boekhandel op de Kunstlaan had die geannuleerd, uit vrees voor rellen. Wat Zemmour er precies wou bereiken, is niet duidelijk.
Zemmour veroorzaakte al ophef nog voor hij in Brussel was. Er gingen stemmen op om zijn komst naar België te verbieden, maar dat gebeurde niet.
Een goede zaak, vindt het Interfederaal Gelijke Kansencentrum. "Het is een klassieke uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat ook schokkende, verontrustende en kwetsende meningen moeten kunnen", zegt voorzitter Jozef De Witte aan FM Brussel.
"Dat discours houden wij aan, of het nu over moslims gaat, of over rechtse extremisten gaat, of het genre Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Het heeft geen zin om dit soort manifestaties te verbieden, maar de overheid moet ter plaatse zijn en volgen wat er gezegd wordt. Als er opgeroepen wordt tot geweld, dan moet ze optreden en proces-verbaal maken."
Het Gelijkekansencentrum trekt wel de vergelijking met de komst van een Koeweitse prediker naar de moslimbeurs begin november. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ontzegde die man toen de toegang tot het land, uit vrees voor diens radicale opvattingen. Het Gelijkekansencentrum vindt dat ook hij toen een recht van spreken had moeten hebben.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.