Zaterdagmorgen installeren aannemers grote betonnen blokken rond het Atomium. Die moeten het Brusselse icoon beschermen tegen onder andere een aanslag met een vrachtwagen. “Zelfs aan 250 kilometer per uur kan een truck op ramkoers deze blokken maar een paar meter verplaatsen.”
Filip Bauters en Willy Van Hee uit het Oost-Vlaamse Wichelen sloegen eerder dit jaar de handen in elkaar voor een nieuw antiterreurmiddel. Hun idee: de Wiblocs. Dat zijn blokken van twee ton, ter grootte van een bloembak, die gemakkelijk in elkaar kunnen worden gepuzzeld om een muur te vormen. De heren namen een patent.
Lees verder onder de afbeelding.
“Zelfs aan 250 kilometer per uur kan een auto of een truck deze blokken maar een paar meter verplaatsen,” zegt Johan Vandenperre van het Atomium. Ook al is er momenteel geen enkele dreiging voor het monument, denkt de adjunct-directeur terug aan de aanslagen in Nice en Berlijn. "Ik vond de Wiblocs op het internet en heb dan snel de nodige afspraken gemaakt met de aannemers. Donderdag hebben we getekend."
“Zaterdag rond zeven uur ’s morgens komen we met tien stuks aan bij het Atomium,” vertelt Filip Bauters. “We leggen een ketting van zes stuks vooraan op het middenplein van het Atomium, aan de be.welcome-letters en zetten vier losse exemplaren langs de zijkanten van het monument.”
De betonpuzzel moet bescherming bieden in afwachting van een meer esthetische oplossing. Op termijn wil de organisatie van het Atomium de blokken namelijk vervangen door fraaiere betonnen bloembakken, ook een ontwerp van de heren uit Wichelen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.