De Brusselse CD&V-fractie vindt het de hoogste tijd voor één politiezone voor het hele Brusselse gewest. Daarom lanceert ze de hashtag #onepoliceforbrussels. “Bedoeling is dat Brusselaars hun verhalen posten over gebrekkige veiligheidssituaties als gevolg van het bestaan van zes aparte zones,” zegt Brussels parlementslid Brigitte Grouwels.
De Brusselse CD&V’ers - behalve Grouwels ook Paul Delva, Joris Poschet en Benjamin Dalle - voegden alvast de daad bij het woord en deelden hun eigen ervaringen met de Brusselse politie. Grouwels beschrijft in een blogbericht hoe ze, nadat haar dochter vlakbij hun woning in Brussel-Stad was aangereden, heel lang moesten wachten op de politie omdat de patrouille van zone Brussel-Elsene in het verkeer vastzat in Laken en de patrouille van Schaarbeek, die vlakbij was, pas na lang over en weer bellen, toestemming kreeg om te komen.
Zo zijn er nog veel meer, ook ernstigere, verhalen. Grouwels: “Wij roepen Brusselaars en pendelaars op hun verhalen via de sociale media te delen. Zo hopen we de leden van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen te overtuigen van de nood aan één zone.”
Een opmerkelijk initiatief voor een meerderheidspartij in de Brusselse regering. Speelt CD&V cavalier seul?Brigitte Grouwels: We willen iets onderstrepen waarvan we absoluut overtuigd zijn. Trouwens, ook de andere Vlaamse partijen in de Brusselse regering zijn voorstander van één zone. En N-VA steunt ons, althans in Brussel. Op federaal vlak zou N-VA wel wat meer mogen doen. Jan Jambon heeft de touwtjes in handen.
Maar de Franstalige partners in Brussel willen niet mee?
Grouwels: Ecolo wel, maar zij zitten niet in de meerderheid. Met ons initiatief hopen we vooral MR en PS te overtuigen. Hier en daar schuiven de zaken al wel. Ook heeft de Brusselse minister-president in het kader van de zesde staatshervorming meer veiligheidsbevoegdheden gekregen en werkt hij aan een veiligheidsplan. Dat is een stap in de goede richting, maar het gaat voor ons niet ver genoeg. De minister-president moet de veiligheid helemaal aansturen. Eenheid van aansturing is absoluut noodzakelijk. Terroristen trekken zich niks aan van de grenzen van de politiezones.
Het verzet komt vooral van de burgemeesters.
Grouwels: Klopt, de burgemeesters zijn bang om macht af te staan, grip te verliezen. Maar in het alternatief met de minister-president aan het roer van de politie is er ook controle, namelijk door het Brusselse parlement. Daar zetelen toch ook heel wat burgemeesters en andere lokale vertegenwoordigers. Bovendien zouden de burgemeesters een rol kunnen blijven spelen. Ze zouden betrokken kunnen worden bij het veiligheidsplan.
Een eengemaakte politie zal natuurlijk ook opgedeeld worden.
Grouwels: Wij pleiten voor een fusie van de zones maar een decentralisatie op het terrein. De wijkpolitie is heel belangrijk. Tegenstanders van een fusie beweren dat de Brusselse politie met zes zones een sterke lokale verankering zou hebben, maar uit het rapport van het Comité P blijkt dat de Brusselse politiezones juist zwak scoren op dit punt.
Waarom nu mobiliseren voor één zone? Is het een thema waarmee CD&V zich in een vroege aanloop naar de verkiezingen wil profileren?
Grouwels: Het is een thema waar CD&V al heel lang mee bezig is. We grijpen het feit dat een parlementaire onderzoekscommissie zich nu buigt over de aanslagen en de politieorganisatie aan om een lang aanslepend probleem op te lossen.
Gaat CD&V hierna ook in actie komen voor de fusie van de negentien gemeenten?
Grouwels: Dat zou volgens ons inderdaad een beter bestuursmodel voor Brussel zijn. We leggen die verzuchting momenteel niet op tafel omdat hiertegen nog een grotere weerstand is bij onze Franstalige partners. Veiligheid is prioritair. Daarom focussen we daar op.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.