De politievakbond herhaalt de vraag aan de regering om extra maatregelen te treffen om de veiligheid van de politie te verbeteren. Zo zou ook de verkeerspolitie zich moeten kunnen bewapenen, moet het personeelstekort aangepakt worden en zijn er zeker in Brussel te veel evenementen om te beveiligen.
Nadat afgelopen zaterdag in Charleroi twee politieagentes werden aangevallen door een man met een machete, staat de veiligheid van de politie weer hoog op de agenda. De politie wordt wel degelijk geviseerd door terroristen, zegt politievakbond VSOA, dat ook vraagt om het dreigingsniveau voor commissariaten op te trekken van 2+ naar 3.
Ook de onafhankelijke politievakbond NVSP trekt aan de alarmbel. Volgens hen zijn niet zozeer de commissariaten, maar wel het personeel op straat kwetsbare doelwitten. Zo bestaat zo’n 80 procent van de verkeerspolitie vooral uit de zogeheten “agenten van de politie” of hulpagenten, die ongewapend aan ordehandhaving en wijkwerking doen en uitrukken voor verkeersinterventies. “Maar ook zij dragen het uniform, en iemand die de politie viseert, let niet op rangen en kan hen er dus zomaar als slachtoffer uitpikken.”
Dat de agenten van de politie nog steeds niet gewapend hun job kunnen uitoefenen, is een doorn in het oog van de vakbond. “Er werd dan wel een Koninklijk Besluit uitgeschreven om dat mogelijk te maken, maar we wachten nog steeds op het uitvoeringsbesluit om deze regel echt in voege te laten treden”, vertelt Nicolas Beckers van de NVSP.
Pepperspray en handboeien
Zelfs al komen de uitvoeringsbesluiten er snel, dat betekent niet dat de politie op straat snel gewapend zal rondlopen. “Wie een wapen wil dragen bij de politie moet immers eerst een bijkomende opleiding volgen. De wapens moeten ook besteld worden, want het gaat hier alleen al in Brussel om enkele honderden agenten. Het kan dus wel nog enkele maanden duren voor dit besluit ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd”, aldus Beckers. Voorlopig kan de verkeerspolitie dus enkel de straat op met pepperspray en handboeien.
Maar ook het personeelstekort en de vele evenementen zorgen voor veiligheidsproblemen bij de politie, zeker in Brussel. “Zeker in de zomer is het niet overdreven om te zeggen dat 80 procent van de politieactiviteiten zich concentreert op het beveiligen van evenementen. Concerten, Europese tops, manifestaties: jaar na jaar worden het er meer. Maar de capaciteit gaat niet omhoog. Dat gaat ten koste van patrouilles, nabijheidspolitie en de beveiliging van gebouwen. Ook hier zouden meer gewapende hulpagenten kunnen bijspringen”, vertelt Beckers.
'Voetgangerszone aanpassen'
Met de veiligheid van de commissariaten in Brussel zit het wel goed, vertelt Beckers. De ingang wordt bewaakt door agenten met machinegeweren en bezoekers worden gefouilleerd en gescreend. “Enkel de situatie van het commissariaat aan de Kolenmarkt laat te wensen over. We hebben burgemeester Mayeur al herhaaldelijk gevraagd om ervoor te zorgen dat er geen motorvoertuigen meer aan het commissariaat kunnen passeren. Maar dat zou betekenen dat hij zijn voetgangerszone lichtjes moet aanpassen, en dat ligt gevoelig bij de burgemeester.”
De politievakbond wil beslissingen van de federale regering of het OCAD niet afwachten en zit morgenmiddag (dinsdag) samen met de lokale politie om te bekijken welke maatregelen er al kunnen getroffen worden.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.