Brussels minister van Tewerkstelling Gosuin (DéFi) heeft zonet aangekondigd dat er praktijktesten komen om de discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Daarmee zorgt Gosuin voor een primeur in België. Er kan wel pas sprake zijn van een proces-verbaal indien er herhaaldelijke feiten van discriminatie zijn aangetoond. De ordonnantie van Gosuin moet wel nog geratificeerd worden door de Raad van State.
Brussel voert praktijktesten in tegen discriminatie op arbeidsmarkt
Minister Gosuin houdt deze donderdagmiddag een persconferentie waarin hij 10 maatregelen aankondigt tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Daaronder bevinden zich de langverwachte maar controversiële praktijktesten. Daarbij worden bedrijven met behulp van “mystery shopping” in de praktijk getest op eventuele discriminatie bij de aanwerving van personeelsleden.
“Wanneer we een vermoeden hebben dat een bepaald bedrijf discrimineert, zullen we twee CV’s insturen op openstaande vacatures. Eén met een naam die buitenlands klinkt, één met een typisch Belgische naam. Indien herhaaldelijk blijkt dat het bedrijf discrimineert op basis van de naam, kan er een pv opgesteld worden”, vertelt het kabinet van minister Gosuin. Deze "mystery calls" mogen evenwel "geen provocerend karakter" hebben en worden enkel ingeschakeld wanneer er "sterke vermoedens van discriminerende praktijken" zijn.
In Brussel bedraagt de tewerkstellingsgraad van personen van Belgische origine 71 procent. Die van personen afkomstig uit andere Europese landen en uit het Midden-Oosten daarentegen ligt gemiddeld lager dan 35 procent. Het werkloosheidspercentage bij de Brusselse bevolking van Belgische afkomst bedraagt dan weer 10 procent, terwijl die voor personen van Maghrebijnse origine op 30 procent ligt.
Primeur voor Brussels gewest
Het zijn vooral de linkse partijen zoals PVDA en Groen die al jaren strijden voor praktijktesten om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Aanvankelijk was minister Gosuin niet voor het idee te vinden, maar eind oktober werd de deur toch al op een kier gezet. Toen kondigde de minister van Tewerkstelling 12 projecten aan die de strijd met discriminatie op de arbeidsmarkt zouden aangaan, waaronder #OpenJob, een project van het Collectief Tegen Islamofobie in België en haar Franstalige tegenhanger MRAX.
Zij zouden in samenwerking met enkele grondwetspecialisten en experts uit de academische wereld een methode uitwerken voor praktijktesten. Op wettelijk vlak was het toen echter nog niet duidelijk in hoeverre praktijktesten zijn toegestaan, maar de minister liet weten niet te willen wachten om zo “in staat te zijn om snel te reageren als we eindelijk juridische zekerheid hebben.”
Juridische onzekerheid
"We bevinden ons nog steeds in juridische onzekerheid over onze bevoegdheid op het vlak van controle op de discriminatie op de arbeidsmarkt", zegt Gosuin. "Daarom dien ik een voorontwerp van ordonnantie in, zo kan de Raad van State beslissen of het gewest al dan niet de bevoegdheid heeft om de praktijktesten te organiseren."
Met het invoeren van de praktijktesten zorgt Gosuin voor een ware primeur. In Vlaanderen en Wallonië zijn de fel gecontesteerde praktijktesten op de arbeidsmarkt nog geen realiteit.
Andere maatregelen
De ordonnantie rond de praktijktesten is de opvallendste, maar minister Gosuin kondigde een hele resem aan maatregelen aan. Zo wordt de erkenning van buitenlandse diploma's versneld en vereenvoudigd, krijgen de bedrijven die het diversiteitsplan ondertekenen een verhoogde steun en voert de minister ook een diversiteitsmonitoring in. Ook de dienstenchequesector wordt "in het voordeel van de diversiteit" gestuurd.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.