Brussels parlementslid Liesbeth Dhaene (N-VA) maakt zich zorgen over de geplande tweetalige lerarenopleiding in Brussel. De voorzichtige samenwerking tussen de Erasmushogeschool en de Franstalige Haute Ecole Francisco Ferrer wordt vanaf september verder uitgebouwd, maar N-VA vreest dat Franstalige leerkrachten zo in het Nederlandstalig onderwijs terecht zullen komen, zonder een voldoende kennis van het Nederlands.
N-VA tegen tweetalige lerarenopleiding: 'Spelen met onderwijskwaliteit'
De tweetalige lerarenopleiding ging al in september 2016 voorzichtig van start: de studenten van de Erasmushogeschool hebben enkele gemeenschappelijke activiteiten met hun collega’s van de Haute Ecole Francisco Ferrer. Maar een echte start van de tweetalige lerarenopleiding wordt pas vanaf 1 september 2017 voorzien. Het samenwerkingsakkoord tussen de HEFF en de EhB werd op 16 januari goedgekeurd op de gemeenteraad van de Stad Brussel, de inrichtende macht van de HEFF.
In de Vlaamse Gemeenschapscommissie wordt er vrijdag nog gedebatteerd over de opleiding. “Dit plan garandeert helemaal geen tweetalige leerkrachten”, zegt VGC-raadslid Liesbeth Dhaene in een interpellatie. “De studenten zullen na hun opleiding in de eigen taal nog één specialisatiejaar in de andere taal volgen. Maar je wordt niet tweetalig in één jaar. Dit is spelen met de kwaliteit van het onderwijs.”
Dhaene vreest dat Franstalige leerkrachten, die hun hele schoolloopbaan in het Frans hebben afgelegd, na één specialisatiejaar in het Nederlands, meteen in het Nederlandstalig onderwijs terecht zullen komen. “Maar Brussel heeft net leraren nodig die heel taalvaardig zijn. Er zijn heel wat leerlingen die thuis geen Nederlands spreken en die dus een taalachterstand oplopen. Je moet hen de kans bieden om de taal onder de knie te krijgen, en dat kan alleen wanneer je leraren hebt die het Nederlands perfect beheersen”, vervolgt Dhaene.
Meertalige stad
Ans Persoons (SP.A), schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden in de Stad Brussel, is het niet eens met de N-VA-kritiek. "Brussel is een meertalige stad, en dus moet het onderwijs inspelen op die troeven. Ik zie vooral een voordeel in de taallessen: in Brussel lopen veel mensen rond die uitstekend Frans kunnen, dus waarom zou zo iemand geen Franse lessen mogen geven in een Nederlandstalige school?"
Maar Liesbeth Dhaene vreest dat Franstalige leerkrachten ook voor andere vakken op Nederlandstalige scholen zullen ingezet worden. "Ze zullen sneller voor het Nederlandstalige net kiezen omdat de voorwaarden beter zijn: de lonen in het Nederlandstalig onderwijs liggen zo’n tien procent hoger, en het is ook beter gestructureerd: in de Franstalige netten hebben de scholen en leerkrachten veel minder autonomie”, stelt Dhaene.
Voor N-VA is dit project enkel van nut om de talenkennis binnen de eigen taalgroep te verbeteren: Nederlandstalige leerkrachten die het extra jaar Frans gebruiken om Franse lessen te geven in het eigen Nederlandstalige net, en omgekeerd. De partij is tegen het uitwisselen van leerkrachten tussen de taalgroepen.
Verouderde structuren
Maar volgens Persoons strookt de opdeling in Frans-en Nederlandstalige structuren in het onderwijs al lang niet meer in de realiteit: "Je hebt ook Franstalige leerlingen die in het Nederlands naar school gaan, en omgekeerd. Het voordeel van deze samenwerking is vooral dat de diploma's in beide taalgroepen erkend kunnen worden. Zo kunnen taalvaardige leraren tenminste ook in de andere taalgroep aan de slag."
De Erasmushogeschool zelf wil nog niet ingaan op de inhoud van de tweetalige lerarenopleiding. Over enkele weken volgt er een persconferentie waarop de hele samenwerking met de HEFF uit de doeken wordt gedaan.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.