In Schaarbeek en Molenbeek bestonden ze al. Nu gebruikt ook Anderlecht ze : mobiele camera's om sluikstorters op te sporen. Voor de zomer zijn ze uitgetest. Sinds oktober worden ze volop ingezet. Dankzij de mobiele camera's liepen al een twintigtal sluikstorters tegen de lamp.
Een netheidsambtenaar, die anoniem wil blijven, hangt een mobiele camera op in een verlaten industriebuurt in Anderlecht. Hier wordt regelmatig afval gedumpt. Sinds oktober zet de gemeente 27 mobiele camera's in om sluikstorters op te sporen.
"We zijn begonnen met de plaatsen waar we weten dat het vooral auto's of camionettes zijn die sluikstorten", zegt schepen van Netheid Elke Roex (SP.A) aan BRUZZ. "Die kunnen we makkelijk identificeren aan de hand van de nummerplaat."
Dankzij de mobiele camera's zijn al zo'n twintig boetes uitgeschreven voor het illegaal dumpen van afval. De boetes zijn niet mals: voor het dumpen van houten voorwerpen of meubelen is de boete 300 euro per kubieke meter, voor het storten van bouwafval loopt de boete op tot 500 euro per kubieke meter.
Elke dag haalt de Anderlechtse netheidsdienst 15 ton gedumpt afval op. Sluikstorters hebben een uiteenlopend profiel. Ze opsporen is erg arbeidsintensief. De ambtenaar moet de videobeelden beeld per beeld bekijken.
In 2015, voor de invoering van mobiele camera's, kregen in Anderlecht 3.000 mensen een boete wegens het illegaal dumpen van afval.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.