Als universiteit beweert de VUB gendergelijkheid hoog in het vaandel te dragen. In de praktijk blijken verschillende studentenactiviteiten echter tot zware feiten van seksisme en zelfs vormen van aanranding te leiden. Vier studentes trekken aan de alarmbel door in VUB-studentenblad De Moeial te getuigen over seksistische praktijken tijdens doop- en kringactiviteiten.

Vier studentes van verschillende studentenkringen doorbreken de stilte door de seksistische praktijken te onthullen die de norm zijn bij dopen aan de VUB.

Eén van die praktijken is Miss Marleentje, een onaangekondigde missverkiezing tijdens een verplichte les van eerstejaars Kinesitherapie en Lichamelijke Opvoeding. Ook wie zich niet wil laten dopen, valt eraan te prooi. Studentenkring MeSaCoSa valt binnen tijdens de les, waarna studentes voor de verkiezing moeten paraderen en sensueel dansen.

Wie niet goed genoeg is, wordt uitgejouwd en valt af. Drie 'finalisten' moeten een lapdance doen bij de doopmeester en daarna wordt de winnaar gekozen die zich de rest van het jaar Miss Marleentje mag noemen.

“Eerst begreep ik niet goed wat er aan de hand was”, zegt Amber in De Moeial, “daarna voelde ik me gewoon rot. Ik kan me wel voorstellen dat als je onzeker bent over je lichaam en je al in de eerste ronde wordt uitgejouwd, je nog meer onzekerheid kweekt met zo’n activiteiten.”

Slutshaming
Een voorbeeld van slutshaming duikt op in de jaarlijkse poppoll over alle facultaire en regionale kringen heen. Olivia werd er verkozen tot 'pretslet van het jaar'. "Ik moest al mijn moed bijeenrapen om mijn winst te gaan aanvaarden. Toen ik op het podium was geklommen en mijn schaamte had weggemoffeld, begon de genomineerde student voor ‘manhoer van het jaar’ me te kussen en betasten zonder toestemming", vertelt ze.

“Ik heb me toen sterk gehouden, maar vanbinnen was ik gebroken. Niemand beseft hoeveel impact zoiets heeft. Mensen vergeten gewoon dat je een persoon bent. Je wordt gereduceerd tot een begrip. Iedereen zag me als ‘pretslet’, en niet meer voor wie ik echt was."

Ella, een andere VUB-studente, getuigt welke impact het op een meisje heeft om het label 'slet' opgekleefd te krijgen. "Eenmaal je hier op de VUB als slet gekend staat, raak je er niet meer vanaf." Dat bevestigt ook Laura, zij was schacht bij Solvay. "Ik zorg ervoor dat ik niets fout doe, zodat anderen geen reden hebben om me te beoordelen.”

Roeien
Solvay, de vereniging van de studenten Handelsingenieur staat onder de studentes bekend als meest seksistische van allemaal. Tijdens hun Erotica TD vindt een wet t-shirt contest plaats. Schachten worden dronken gevoerd en moeten dan met een nat t-shirt sensueel dansen. En tijdens een tocht moeten schachten met elkaar 'roeien'. Mannelijke schachten moeten met hun penis bloot tegenover elkaar staan terwijl de vrouwelijke schachten tussen hen in op de grond zitten. Vervolgens moeten ze met de penissen letterlijk rondjes roeien.

Laura moest 'voor de grap' verkracht worden tijdens haar doop. “Ik weet niet of ik me nog had laten dopen als ik had geweten wat er mij te wachten stond,” zegt ze. “Ik ben echt niet trots op de dingen die ik heb gedaan. Het voelt alsof ik een stuk van mijn waardigheid ben verloren.”

Geen klachten, geen tussenkomst
De meisjes hebben er op zich geen spijt van dat ze zich hebben laten dopen, maar klagen de seksistische praktijken aan. "Het concept vind ik echt prima,” zegt Ella. "maar het is spijtig dat het soms zo seksistisch moet zijn." “Op de doop moet je geil zijn en een mooi lichaam hebben, anders ben je een ‘vies wijf’", vult Olivia aan. "Het hele idee van de doop wordt hierdoor onderuit gehaald.”

Sinds mei telt de VUB een meldpunt voor ongewenst overschrijdend gedrag. VUB-woordvoerder Sicco Wittermans reageert in Het Laatste Nieuws dat de VUB verveeld zit met de getuigenissen. "In onze codex staat uitdrukkelijk dat deelname aan dopen enkel kan op vrijwillige basis en dat de mentale en fysieke integriteit nooit mag worden aangetast. Maar: net zo goed is het zo dat studentenclubs onafhankelijke verenigingen zijn, vrij in hun doen en laten."

Die toon klinkt ook bij het secretariaat van de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie over de Miss Marleentje-verkiezing. Zolang er geen klachten zijn, komen ze niet tussen. "Indien er een student(e) zou zijn die de Marleentje-verkiezing op een slechte manier ervaren heeft en geen gehoor zou vinden binnen de kring, dan zijn de vertrouwenspersonen van de faculteit uiteraard bereid om hierin een bemiddelende rol te spelen”, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni