De gewestelijke overheidsinstelling Net Brussel zorgt voor valse concurrentie via haar privé-activiteiten. Dat zegt Annemie Maes (Groen), die aanklaagt dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de privémiddelen en het overheidsgeld in de boekhouding van Net Brussel. Het bedrijf werd in het verleden al veroordeeld voor dergelijke praktijken.
Groen: ‘Net Brussel zorgt voor valse concurrentie op de privémarkt’
In april van dit jaar werd Net Brussel door de Franstalige rechtbank van Koophandel in Brussel al veroordeeld voor valse concurrentie. Privébedrijf MCA Recycling, actief in de Brusselse afvalsector, had een dwangbevel gevraagd tegen Net Brussel omdat dat een te lage prijs zou hanteren bij het ophalen van afval voor privébedrijven. De rechter oordeelde dat Net Brussel op die manier een decreet van de Brusselse regering over de minimumtarieven in de sector overtrad, en dat Net Brussel per geconstateerde inbreuk een boete van 5.000 euro moest betalen.
De klacht kwam er nadat meerdere privébedrijven in de Brusselse afvalsector gewag hadden gemaakt van een systematisch lage prijssetting door Net Brussel. Die overheidsinstelling heeft immers ook een privétak, waarbij het afval ophaalt voor bedrijven. Net Brussel mag volgens het decreet wel afwijken van de standaardprijs wanneer het gaat om “grote volumes”. Maar wat dat net inhoudt, wordt niet gedefinieerd, en dus had Net Brussel lang vrij spel bij de tariefzetting, zegt Groen-parlementslid Annemie Maes.
“Dat Net Brussel een privétak heeft, is op zich geen probleem. Wat niet door de beugel kan, is dat het bedrijf geen analytische boekhouding heeft, die per post de uitgaven en inkomsten aangeeft. Er is dus geen onderscheid tussen de privétak en de overheidstak op het vlak van de inkomsten en uitgaven”, aldus Maes. Volgens de partij zou Net Brussel zo overheidsgeld kunnen gebruiken om privébedrijven uit de markt te concurreren. Ook het Rekenhof en de Raad van State formuleerde al kritische opmerkingen over deze situatie.
Geen inzage in boekhouding
Om te controleren of er effectief sprake is van valse concurrentie, moet de boekhouding van Net Brussel gecontroleerd worden. Maar daar krijgt zelfs het Brussels parlement geen inzage in, aldus Maes. “Het antwoord luidt al jaren dat de cijfers niet publiek worden gemaakt, net omdat Net Brussel ook op de privémarkt actief is. Daarop vroegen we in 2015 dat de boekhouding dan door een extern orgaan zoals het Rekenhof zou worden doorgelicht. Maar Fadila Laanan (de bevoegde staatssecretaris van de PS, red.) heeft zich hier steeds sterk tegen verzet.”
In een korte reactie laat het kabinet van Laanan weten dat er voldoende duidelijkheid bestaat over de financiële structuur van Net Brussel. Volgens Laanan licht het Rekenhof elk jaar de boekhouding van Net Brussel wel degelijk door. "Het klopt dat het Rekenhof de rekeningen controleert, maar het zegt ook dat een gescheiden analytische boekhouding noodzakelijk is voor het hof om haar werk te kunnen doen. En laat ons duidelijk zijn, die scheiding is er niet", aldus Maes.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.