Offerfeest: weinig leerlingen aanwezig in stedelijk onderwijs

SDR
© BRUZZ
12/09/2016

Zeker twee derde van de leerlingen van de Nederlandstalige kleuter- en lagere scholen van het Brussels stedelijk onderwijs is vandaag afwezig omwille van het Offerfeest. In de twee secundaire scholen van de Stad is er maar een achtste aanwezig. Dat blijkt uit cijfers die inspectrice Sandra De Nies aan onze redactie bezorgde.

De Stad Brussel heeft zeven scholen onder haar hoede die elk kleuter- en basisonderwijs aanbieden. Daar is vandaag 33 procent van de leerlingen aanwezig. Dat heeft te maken met het Offerfeest, dat moslims vandaag vieren.

De aanwezigheid op de zeven scholen varieert van 6 tot 69 procent. Gerangschikt volgens oplopende aanwezigheid: Leidstar aan het kanaal in Laken (11 van de 179 leerlingen), ’t Klavertjevier aan Brussel-Noord (71 van de 336), Louis Wittouck aan Bockstael in Laken (53 van de 247), Harenheide aan Haren-Zuid (69 van de 187), Peter Benoit in Neder-over-Heembeek (81 van de 209), de Koningin Astridschool aan Mutsaard in Laken (103 van de 256) en Kakelbont Houba-Brugmann in Laken (139 van de 201).

Twee conclusies
Uit de cijfers vallen twee conclusies te trekken, zegt Sandra De Nies. Eén: de aanwezigheidscijfers hangen af van de wijk waarin de school ligt. Hoe kansarmer die is, hoe meer leerlingen vandaag thuisblijven. Twee: oudere leerlingen blijven vaker weg. Er zitten vandaag meer kleuters dan lagere schoolleerlingen in de les, waar de aanwezigheid gemiddeld weer hoger is dan in het secundair onderwijs.

Zo zijn op het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls 32 van de 215 leerlingen aanwezig. En op het Anneessens-Funckinstituut zelfs maar 32 van de 282. Het gecombineerde percentage van 13 procent geldt hier uiteraard alleen voor de twee secundaire scholen van de Stad Brussel.

Wettelijk kader
Bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen konden ze ons geen aanwezigheidscijfers geven. Chris Wyns, pedagogisch begeleider bij het katholieke onderwijsnet, laat wel weten dat het geen probleem is als leerlingen afwezig zijn, zolang de school maar op de hoogte wordt gebracht.

“Er is een wettelijk kader. Dat laat toe dat kinderen op belangrijke religieuze dagen – voor moslims is dat het Offerfeest en het Suikerfeest – gewettigd afwezig blijven. Ze moeten de school daar op voorhand van verwittigen, anders worden ze geacht op school te zijn.”

“Wanneer een groot deel van de klas moslim is en niet naar school komt, geldt hetzelfde als bij stakingsdagen of extreem weer," voegt Wyns daaraan toe. "Er wordt dan gewoon lesgegeven, maar de school zorgt ervoor dat de leerlingen de leerstof later kunnen inhalen.”

Etterbeek en Schaarbeek
Hetzelfde horen we bij Patrick De Clercq, directeur van het Koninklijk Atheneum Etterbeek. “De ouders van moslimkinderen moeten vooraf een e-mail sturen met de vraag om afwezig te mogen zijn. Die schoolafspraak geldt voor de hele Scholengroep Brussel. Het is dezelfde regeling als voor bijvoorbeeld een begrafenis, ze zijn dan om persoonlijke redenen afwezig.”

In het Etterbeekse atheneum zal de les vandaag normaal verlopen, zegt De Clercq. “Van de 960 leerlingen op het atheneum zijn er 80 à 85 moslimkinderen. Het merendeel van onze leerlingen zal er dus zijn. De school loopt gewoon.”

Dat geldt niet voor het Koninklijk Atheneum Emanuel Hiel in Schaarbeek. “68 van de 490 leerlingen zijn aanwezig," klinkt het op het secretariaat. "Ze hebben daar allemaal een papier voor binnengebracht. De lessen gaan niet door vandaag. De leerkrachten doen speciale projecten met de leerlingen die er zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni