Dinsdag beslist de Kamer van Koophandel over een eventueel faillissement van het Sheratonhotel op het Rogierplein. Met 511 kamers en 200 werknemers is het Sheraton het grootste hotel van het land. Vakbonden ACV en ACLVB voerden vandaag actie om aandacht te vragen voor het onzeker lot van de werknemers en in de hoop de curator ervan te overtuigen het hotel niet te sluiten.
De eigenaars van het hotel, de Zweden Rolf Nordstrom en Sven Akselson, vroegen eind september faillissementsbescherming aan voor het Sheraton Brussels Hotel (SBH). Onder die vennootschap baten zij het hotel uit. Afgelopen vrijdag hebben ze gevraagd om die bescherming op te heffen en tevens het faillissement aangevraagd. Dinsdag zou de Kamer van Koophandel zich daarover uitspreken.
Over de oorzaak van het faillissement doen verschillende theorieën de ronde. Gaande van de crisis in de hotelsector sinds de aanslagen in Brussel tot de werken aan het Rogierplein en een zakelijk dispuut tussen de leiding van de Brussels Hotels Association en de groep aan wie het management van het hotel was toevertrouwd.
Zakelijk dispuut
"Op 31 december loopt het contract tussen de eigenaars van het hotel en het management af want er is geen akkoord bereikt over een hernieuwing", reageert Ellen Bruens van Starwoord Hotels, dat het Sheraton uitbaat. "Vanaf 1 januari zal het hotel, als het dan nog open is, de naam Sheraton dus sowieso niet meer mogen dragen."
Volgens Eric Catry van Horeca Brussel liggen meer structurele problemen aan de teloorgang van het Sheraton. "De kosten voor het weghalen van het asbest in het gebouw bedragen 50 miljoen euro en de investering voor de renovatie achteraf is 200 miljoen euro", legt Catry uit. "Niemand wil het risico nemen om zoveel geld te investeren in zo'n oud gebouw."
"De eigenaars hebben geprobeerd om te verkopen maar vragen teveel geld", aldus Catry. "Ze hebben andere ketens benaderd maar niemand wil met hen samenwerken."
Volgens Catry is de crisis door de aanslagen geen oorzaak voor het mogelijke faillissement van het Sheraton. "Het zijn vooral de kleinere hotels die het moeilijk hebben door het wegblijven van toeristen", legt hij uit. "Internationale ketens richten zich veel meer op zakenreizigers en congressen waardoor ze in een andere poel vissen."
Symbolische actie
Op dit moment is het hotel nog volledig operationeel en is het nog steeds mogelijk om reservaties te maken. De toekomst van de 200 werknemers is echter een even groot vraagteken als de toekomst van het Sheraton zelf. Als het faillissement wordt uitgesproken dan zal een curator beslissen wat er moet gebeuren.
Omdat werknemers vrezen voor hun job én omdat ze geloven dat het hotel zeker kan renderen, voeren vakbonden ACV en ACLVB maandag symbolisch actie. "Met deze actie houden we het sprankeltje hoop in leven dat het hotel kan blijven voorbestaan", zegt Xavier Muls van het ACLVB.
"Het hotel is rendabel, goed gelegen en heeft geen moeite om zijn kamers te vullen", vult Grace Papa van het ACV aan. "De werknemers willen werken en hopen dat iemand in het hotel wil investeren zodat het blijft draaien."
"Er wordt info achtergehouden voor de werknemers", besluit ze nog. "Als het Sheraton morgen failliet verklaard wordt, zullen we acties organiseren om te weten te komen wat hier allemaal achter zit want hier is niemand om onze vragen te beantwoorden."
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.