Vanaf vandaag start met BeCentral een ambitieus project dat de digitale vaardigheden van de Belg moet aanscherpen. Voor de komende drie jaar dreigt immers een groot tekort aan mensen op de arbeidsmarkt die vertrouwd zijn met bijvoorbeeld coderen. Met de gratis codeerschool BeCode en co-workingruimtes neemt het project de leegstaande kantoorruimtes in het Centraal Station in.
BeCentral telt maar liefst 28 mede-oprichters, waaronder verschillende mensen uit de start-upwereld en venture capitalists, mensen die nieuwe ondernemingen financieren. Onder hen bijvoorbeeld Karen Boers, de vrouw achter startups.be, en expert Omar Mohout, maar ook Alexander De Croo (als privé-persoon) en ontslagnemend NMBS-topman Jo Cornu. Samen verenigen zij zich in een vzw die de kloof tussen de digitale vaardigheden van de Belg en de vraag op de arbeidsmarkt moet dichten.
“De digitale veranderingen gaan namelijk supersnel”, legt CEO van Co.Station Baudouin de Troostembergh, één van de 28 oprichters, uit. “In de komende drie jaar wordt er binnen de digitale sector een tekort van 30.000 arbeidskrachten verwacht. Daarom is het belangrijk om mensen snel vertrouwd te maken met de nodige digitale vaardigheden.”
Laagdrempelige aanpak
De digitale (r)evolutie wordt nog te veel in een negatief daglicht gezien, aldus de Troostembergh. “Mensen vrezen nog te vaak voor jobverlies, maar we moeten net beseffen dat de digitalisering een positief iets is, dat het voor vooruitgang staat.” Daar moet BeCentral voor zorgen dankzij de zeer laagdrempelige aanpak. “We willen mensen spelenderwijs vertrouwd maken met dingen zoals bijvoorbeeld coderen.”
Zo komt er een gratis codeerschool in het Centraal Station, die zich focust op mensen die buiten het reguliere opleidingssysteem vallen. Er is geen voorkennis of inschrijfgeld vereist, mensen worden geselecteerd op basis van hun motivatie en feeling. BeCode richt zich zo vooral op jongeren zonder diploma of met een moeilijke socio-economische achtergrond.
In 2017 wil de codeerschool, waarvan een tweede groep aan de slag gaat in Kuregem, een totaal van 100 mensen opleiden. Vanaf 2018 zal BeCode ook in andere steden opstarten om in 2019 een totaal van 10 locaties in België aan te bieden.
Huurcontract van tien jaar
Naast de codeerschool biedt BeCentral ook co-workingruimtes en labs aan, organiseert het tal van workshops en wil het voorbijgangers laten proeven van virtual reality. “Zo moeten er jaarlijks enkele duizenden mensen die aan het begin van het digitaal pad staan worden meegenomen in het verhaal”, besluit de Troostembergh.
BeCentral is overigens geen pop-upinstallatie. “Er werd een huurcontract van tien jaar afgesloten. BeCentral wordt dus echt deel van het Centraal Station.” Vanaf april gaat de eerste lichting aan de slag in de codeerschool, de grote opening van de andere diensten is voorzien voor september.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.