Maandag aanstaande begint officieel de heraanleg van de straten in de wijk Ilot Sacré, beroemd voor onder meer de Beenhouwersstraat. De renovatiewerken op ondergronds en straatniveau zullen gebeuren in fases, om de toegankelijkheid van de plaatselijke horecazaken te behouden, verzekert de Stad Brussel. De huidige klinkers zullen vervangen worden door porfierstenen.

Het Ilôt Sacré bestaat uit de Beenhouwersstraat, de Korte Beenhouwersstraat, de Predikherenstraat, het Eenmansstraatje, de Huidenmarkt, de Getrouwheidsgang, de Ossekopgang en de Paternostergang. Al die straten zullen volledig heraangelegd worden “als logisch vervolg op de heraanleg die in de beschermingsperimeter van de UNESCO-zone rond de Grote Markt gebeurde”, aldus Schepen van Stedenbouw en Erfgoed Geoffry Coomans de Brachène.

Concreet zullen de werken in twee fases gebeuren. Vanaf maandag 20 maart wordt de riolering aangepakt, het einde van die werken is voorzien voor september 2018. In maart 2018 kan wel al de bovengrondse heraanleg van start gaan. De werken zullen steeds van gevel tot gevel gebeuren, om ervoor te zorgen dat de plaatselijke horecazaken goed bereikbaar blijven, verzekert de Stad Brussel. In maart 2019 zou alles klaar moeten zijn.

Gemengd commercieel aanbod
Met de heraanleg wil schepen van Handel Marion Lemesre (MR) ook de plaatselijke horeca opwaarderen en diversifiëren. “Het volstaat om TripAdvisor te raadplegen om te zien dat de horecazaken niet bepaald een goede reputatie hebben." Lemesre pleit ook voor een meer gemengd lokaal commercieel aanbod, met beenhouwers en bakkerijen. Ze wil ook strenger aandringen op de maatregelen rond hygiëne en brandveiligheid.

Op middellange termijn moet het historisch centrum ook helemaal omgevormd worden tot een wooneiland. Daarvoor staan nu al twee woonprojecten in de steigers.

Betere toegankelijkheid door andere klinkers
Bij de heraanleg zullen ook de huidige klinkers in terracotta, daterend uit 1970, vervangen worden door Maasstenen uit porfier, “om de materialen af te stemmen op die van de omliggende straten”. Dat zou ook voor een betere toegankelijkheid moeten zorgen voor bijvoorbeeld personen met een beperkte mobiliteit.

Verder zal er ook een oplossing gevonden worden voor de huidige hangverlichting. Die kwam er door de vele onwettige luifels en zonneluifels, die in mei 2016 werden verboden. De nieuwe verlichting zal aan de gevels bevestigd worden. De seizoensregeling voor de terrassen blijft overigens van kracht: enkel van 1 april tot 30 oktober mogen uitbaters een terras zetten.

De Stad Brussel heeft met ilotsacre.brussels een website opgericht waar de informatie rond de werkzaamheden en de planning zal bijgehouden worden. Een ombudsman van Sibelga zal ook enkele dagen per week aanwezig zijn op de werf om een aanspreekpunt te vormen voor handelaars en bewoners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni