VUB-professor voert onderzoek op Antarctica: 'Vergelijkbaar met ruimtevlucht'

13/08/2015

Een professor van de Vrije Universiteit Brussel onderzoekt op Antarctica hoe mensen zich gedragen als ze lang helemaal alleen zijn. Want als mensen ooit naar Mars zullen reizen, zullen ze lang in isolement leven. De VUB voert dit onderzoek in opdracht van het Europees ruimtevaartagentschap. "We zitten hier negen maanden vast zonder evacuatiemogelijkheden".

Nathalie Pattyn, professor biologische psychologie aan de VUB, verblijft voor haar onderzoek al sinds oktober op de Britse researchbasis Halley Station op Antarctica. Het is er heel de tijd donker, want van maart tot oktober, de winterperiode op Antarctica, komt de zon er nooit op.

De missie leert de onderzoekers veel bij over de omstandigheden van een eenzame ruimtereis. Ze zitten vast op de basis, zonder evacuatiemogelijkheden. Dat laat zich voelen, zegt Pattyn aan tvbrussel: “Sommige dagen zijn moeilijker dan andere. Persoonlijk denk ik dat het gebrek aan daglicht mij het nmeeste raakte. Ik zit hier in mijn bureau en als ik uit het raam kijk, zie ik één groot, zwart gat.”

Voorlopig heeft ze nog geen officiele onderzoeksresultaten. Toch ziet ze dat het tekort aan licht een gedragsverandering met zich meebrengt. “Iedereen hier is het erover eens dat onze slaap hier van minder goede kwaliteit is. We hebben meer slaap nodig dan in ons normale leven”, aldus Pattyn.

De professor komt pas in december terug naar België. Er is geen ontsnappen aan: pas in november zal er opnieuw een vliegtuig kunnen landen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni