De plannen voor zeven nieuwe metrostations in Schaarbeek en Evere zijn klaar. Enkele buurtbewoners hangt een (gedeeltelijke) onteigening boven het hoofd. Beliris belooft een snelle en frequente verbinding met het centrum tegen 2025.
Met glimmende simulatiebeelden van de nieuwe stations hebben Didier Reynders (MR), federaal minister bevoegd voor Beliris, Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) dinsdag het project voor een nieuwe metrotunnel door Schaarbeek en Evere voorgesteld. De nieuwe lijn tussen Bordet en het Noordstation moet in 2025 de overvolle en trage tram 55 vervangen, en aansluiten op de bestaande tunnel tussen Noord en Albert. Die laatste moet tegen dan zijn omgebouwd tot volwaardige metrolijn. (lees verder na het beeld)
De werf voor het nieuwe tracé tussen Bordet en het Noordstation zal zeker zes jaar duren. De eerste twee jaar dient voor het graven van de tunnel. Buurtbewoners zouden daar geen last mogen van ondervinden want alles speelt zich dan af op ongeveer 30 meter onder de grond. Een grote boormachine zal ter hoogte van Bordet beginnen aan de tocht richting Aarschotstraat. De laatste meters onder het Noordstation zullen met meer traditionele technieken worden uitgegraven.(lees verder na het beeld)
Daarna volgt de bouw van zeven nieuwe stations: Liedts, Colignon, Verboekhoven, Riga, Linde, Vrede en Bordet. De stations zijn allemaal ontworpen door het consortium van verschillende bedrijven dat de metro realiseert. Toch zullen ze elk hun eigenheid hebben. Zo wordt de halte Riga ingebed in de gelijknamige, groene square, en is er rond Linde plaats voor stadsmoestuinen, een verwijzing naar het moerassige verleden van de plek. Op het Colignonplein staat het patrimonium - met het perspectief tussen gemeentehuis en Sint-Mariakerk - centraal en het drukke Liedtsplein moet uitgroeien tot een ontmoetingsplek. (lees verder na het beeld)
De bouw van de stations zal ongetwijfeld wel voor serieuze hinder zorgen. Enkele eigenaars kunnen zich bovendien aan slecht nieuws verwachten. “We contacteren momenteel een twintigtal eigenaars voor onteigening,” zegt Marianne Hiernaux van Beliris. “In enkele gevallen gaat het om een volledig huis, maar meestal zijn het delen van een huis of een tuin.” Honderden andere eigenaars zullen ook een brief krijgen over de passage van de metro onder hun huis. (lees verder na het beeld)
Na de werf zullen bewoners beschikken over een snelle verbinding met het hypercentrum en de grote stations. Beliris belooft een metro om de 3 minuten en een reistijd van 10 minuten tussen Bordet en het Noordstation, en nog eens 10 minuten tot Albert in Vorst. “In functie van de groeiende vraag, kan de frequentie daarna worden verhoogd tot een metro om de 90 seconden.” (lees verder na het beeld)
De nieuwe lijn zorgt ook voor nieuwe overstapmogelijkheden met de trein. Niet alleen aan Noord en Zuid, maar ook aan Bordet, waar heel wat S-lijnen en treinen naar de luchthaven stoppen. Ook aan Verboekhoven moet er een treinstation komen, maar of en wanneer dit er komt hangt af van het langverwachte investeringsplan van de spoorwegen. (lees verder na het beeld)
Het project omvat ook een nieuwe metrostelplaats op de terreinen van de MIVB in Haren. Het totale prijskaartje loopt op tot ruim 850 miljoen euro. Iets meer dan de helft, 450 miljoen euro, komt van de de federale regering (via Beliris). De rest is voor rekening van het Brussels Gewest. De eerdere twijfel of Brussel dit wel kan dragen, lijkt van tafel. “De financiering is rond,” klinkt het. (lees verder na het beeld)
Het genoemde bedrag dient wel enkel voor de bouw van het nieuwe tracé. Daarnaast zijn er ook de kosten voor ombouwing van de premetro tussen Noord en Albert. Die kosten zijn volledig voor de rekening van het Gewest. Dat moet ook betalen voor nieuwe metrostellen en de exploitatie achteraf. Op dat vlak wordt wel gerekend op een terugverdieneffect. Bij succes kan een metro immers winst maken. Bij een tram ligt dat veel moeilijker, zeker als die vaststaat in het verkeer. (lees verder na het beeld)
Overzichtskaart van de geplande stations.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.