Aan het UZ Brussel in Jette is vandaag begonnen met de bouw van het eerste Belgische Ronald McDonald Huis. Dat huis, volledig gefinancierd met geld van het Ronald McDonald Kinderfonds, moet gezinnen van zieke kinderen bij elkaar brengen. Opmerkelijk: het UZ Leuven bedankte eerder voor een samenwerking “omdat het moeilijk is voor een ziekenhuis om zich met een fastfoodketen te associëren.”
Het is het eerste McDonald Huis in België. De opening is gepland voor mei 2019. Ouders, broers en zussen van in het ziekenhuis verblijvende kinderen mogen er logeren en verblijven, en dat voor een bedrag van 10 euro per dag. Zo hoopt het UZ families te betrekken bij het dagelijkse leven van hun kinderen in het ziekenhuis.
Kostprijs
Het huis komt op het terrein van het Universitair Ziekenhuis Brussel Campus Jette. Het zal tien privékamers tellen en enkele gemeenschappelijke ruimtes. In de kamers kunnen maximaal 4 personen logeren. Het Ronald McDonald Kinderfonds bezit het gebruiksrecht over de grond en staat in voor de dagelijkse werking. Zo is er een therapeute aangesteld voor de dagelijkse leiding en zullen vrijwilligers haar bijstaan. Het UZ Brussel bepaalt wie er mag logeren.
De kost van de bouw van het huis wordt op 2,2 miljoen euro geraamd. De jaarlijkse onderhoudskosten worden op minimum 220.000 euro geschat. Alles dus gefinancierd met geld dat voor een groot deel van restaurantketen McDonald's komt. “Als ziekenhuis hebben we de financiële middelen niet om zelf te investeren in zo’n project”, liet gedelegeerd bestuurder van het UZ, Marc Noppen eerder verstaan. Maar omdat het project goed zou zijn voor de patiënten, steunt het ziekenhuis volgens hem dit project.
UZ Leuven
Toch is de associatie tussen kindergezondheid en een fastfoodketen voor velen niet vanzelfsprekend. Dat stelt ook Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder van het UZ Leuven. Dat ziekenhuis ging eerder niet in op de vraag tot samenwerking met het McDonald Kinderfonds. “Omdat het UZ Leuven haar eigenheid niet wou verliezen”, zegt Decramer. Dat McDonalds een fastfoodketen is, speelde daarbij een rol. “Het is moeilijker voor een ziekenhuis om zich met een fastfoodketen te associëren dan met pakweg een fitnesscenter.”
Volgens voorzitter van het fonds François Bouillon is de restaurantketen alleen sponsor en heeft het verder niets te maken met het huis. Reclame of Ronald McDonald-poppen komen er volgens hem niet. Ook het UZ Brussel stelt dat er geen enkele band is met de fastfoodketen. “Huis en keten zijn volledig gescheiden”, aldus woordvoerder Linda Sonck. Op de naam na dan, welteverstaan.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.