De NMBS voorziet vijf maatregelen om het treinverkeer in goede banen te leiden tijdens het verlengde weekend van 1 mei, wanneer er geen treinen door de Noord-Zuidverbinding rijden vanwege werkzaamheden. De meeste hinder zal er zijn voor het doorgaand verkeer, en voor de treinen naar de kust.
Dat hebben de NMBS en Infrabel aangekondigd op een gemeenschappelijke persconferentie.
De Noord-Zuidtunnel sluit van 29 april tot en met 1 mei voor ingrijpende werkzaamheden, en dat voor het eerst in 32 jaar tijd. Eén op de drie treinen van het binnenlandse treinverkeer gebruikt de tunnel, en daarmee is de verbinding het belangrijkste knooppunt van het Belgische treinnetwerk. De ingreep gaat dus gepaard met heel wat hinder voor het treinverkeer.
Elke trein die Brussel inrijdt, stopt in het eerste Brusselse station. Zo rijden treinen uit Antwerpen niet verder dan Brussel-Noord, en treinen uit Louvain-La-Neuve kunnen niet voorbij het Zuidstation.
Wie van het Noord- naar het Zuidstation wil, kan gebruik maken van pendeltreinen. Er rijden er drie per uur en per richting tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid. Die treinen rijden via het westelijk ringspoor (lijn 28) en stoppen dus ook niet in Brussel-Centraal. Ze maken geen enkele stop tussen beide stations, maar rijden vanuit het Noordstation wel verder naar Brussels Airport. Er rijden nog drie treinen per uur richting luchthaven, in plaats van de gebruikelijke zes.
Gesplitste verbindingen
Verder zijn er ook verbindingen waarbij Brussel niet de eindbestemming is. Het gaat dan om treinen die door de Noord-Zuidverbinding rijden, maar daarna nog verder doorrijden naar een andere stad. De meeste van die treinen worden gesplitst. Zo is er de trein tussen Antwerpen en Charleroi, die over Brussel rijdt. Reizigers zullen vanuit Antwerpen tot Brussel-Noord kunnen rijden, en moeten daar overstappen op de pendeltrein naar Brussel-Zuid. Van daaruit kunnen ze hun reis naar Charleroi verderzetten.
Voor de treinen die naar de kust rijden ligt het anders: de twee belangrijke verbindingen tussen Eupen en Oostende, en tussen Genk en Knokke/Blankenberge, stoppen niét in Brussel-Noord of Brussel-Zuid. Die worden omgeleid, en stoppen in de plaats in Schaarbeek en Denderleeuw. De reistijd blijft dezelfde. Brusselaars die naar de kust willen, moeten dus ofwel via Brussel-Zuid naar Denderleeuw of Gent sporen, of vanuit Brussel-Noord naar Schaarbeek. Daar kunnen ze de IC-trein richting kust nemen.
Er is ook nog de kusttrein tussen Landen en De Panne. Die stopt wel in Brussel-Noord en -Zuid, want het is één van de drie pendeltreinen tussen beide stations. Eenmaal voorbij Brussel rijdt die trein wel rechtstreeks naar Gent-Sint-Pieters, zonder de gebruikelijke tussenstop in Aalst.
Andere verbindingen worden ingekort: zo wordt de S-trein van Dendermonde naar Brussel-Zuid uitzonderlijk beperkt tot Jette.
Reizigers kunnen via Brussel-Noord of Brussel-Zuid met de MIVB het centrum van Brussel in. Het NMBS-vervoersbewijs is uitzonderlijk ook geldig op het MIVB-net.
De treinen van Eurostar en TGV zullen geen hinder ondervinden. De ICE-treinen richting Duitsland vertrekken uitzonderlijk in Brussel-Noord, dat sowieso al een stopplaats is van de trein, in plaats van Brussel-Zuid. De rechtstreekse trein naar Amsterdam rijdt niet verder dan Brussels Airport, en stopt dus niet in één van de grote Brusselse stations. Ook de Thalys naar Parijs, Amsterdam of Duitsland rijdt normaal, maar die treinen worden wel eveneens omgeleid via het westelijk ringspoor.
Computergestuurd systeem
De werkzaamheden zijn hoognodig, benadrukt Thomas Baeken van Infrabel. Heel de seinrichting in de verbinding wordt vervangen. “We werken nu nog met een elektromechanisch systeem, en dat gaan we omvormen naar een systeem dat volledig computergestuurd is. Concreet houdt dat in dat de mensen in de seincabines met één muisklik een wissel kunnen omleggen”, aldus Baeken. De ingreep zou ten goede moeten komen van de veiligheid en de stiptheid van de treinen.
Er worden onder meer 37 seinen en 85 wissels vervangen, en er wordt voor 150 kilometer aan nieuwe kabels gelegd. Zo’n 200 personeelsleden zullen drie dagen lang de klok rond werken om alles in goede banen te leiden.
De Noord-Zuidverbinding is 3574 meter lang, en werd in 1952 ingehuldigd door Koning Boudewijn.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.