Van de dodelijke brandstichting in de Ridamoskee, over de aanslag op het Joods Museum tot de antiterreuracties deze week: de oorlog in Syrië laat zich steeds meer voelen in Brussel. Er is ook nog geen antwoord op de problematiek van de Syriëstrijders.

In maart 2012 verplaatst de oorlog in Syrië zich voor het eerst naar Brussel. Een man sticht dan brand in de Ridamoskee in Anderlecht. Hij wil sjiitische moslims een lesje leren, omdat ook de Syrische president assad een sjiiet is. Bij deze aanslag komt de imam van de moskee om het leven. Enkele weken geleden wordt de dader veroordeeld tot 27 jaar cel.

In januari 2013 komen de eerste berichten binnen van Brusselaars die naar Syrië trekken om daar deel te nemen aan de burgeroorlog. Niet veel later wordt er voor het eerst gedreigd met een aanslag in Brussel.

Ouders van Syriëstrijders zijn ondertussen de wanhoop nabij. Niemand weet hoe we kunnen voorkomen dat jongeren naar oorlogsgebied vertrekken, en al helemaal niet hoe we met hen moeten omgaan als ze terugkomen.

Op 24 mei 2014 schiet Mehdi Nemouche vier mensen dood in het Joods Museum. Hij is een teruggekeerde Syriëstrijder.

Ondertussen is er niets veranderd. De oorlog in Syrië wordt alleen maar heviger, er zijn nog steeds Brusselaars die naar daar trekken en er is nog steeds geen coherente aanpak.

De politie heeft nu extra aanslagen kunnen voorkomen, maar het is hoegenaamd geen verrassing dat er terroristen in ons land actief zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni