De Australische keten Cash Convertors opende pas een achtste winkel in Brussel en ziet net als Troc de omzet stijgen. Met tweedehands valt steeds meer geld te verdienen.
De Australische tweedehandswinkelketen Cash Converters opende maandag officieel haar achtste vestiging in Brussel. Na onder andere het centrum, Etterbeek, Elsene en Sint-Gillis is Jette aan de beurt.
De keten is vooral in trek voor smartphones en andere electronica. "Als er een nieuw model uitkomt, komen mensen hun oude model verkopen en met het geld dat we heb geven, gaan ze de nieuwe kopen", zegt Ben Reniers van Cash Converters.
Maar er is meer: "Er is het ecologisch aspect", klinkt het. "We proberen artikelen een tweede leven te gunnen in deze wegwerpmaatschappij. Anderzijds krijgt de klant cash geld voor iets dat hij niet meer gebruikt. Dat is een win-win-situatie."
Behalve in electronica handelt Cash Convertors ook in juwelen, muziekinstrumenten en sportartikelen.
Stromae shopt tweedehands
Kledij of meubels zijn er niet te vinden, maar zo komt Cash Convertors niet in het vaarwater van Troc, die andere groeiende tweedehandsketen. Die telt ondertussen vijf vestigingen in Brussel, waaronder een van de grootste van Europa in Etterbeek.
Troc kan zich ook beroepen op bekende klanten zoals Stromae. Dat helpt het taboe rond tweedehands doorbreken.
"Mensen zijn niet lange beschaamd om tweedehands te kopen", zegt Pierre Boseret van Troc Belgiƫ. "Het is niet altijd een kwestie van geld, mensen zoeken dingen met charme, dingen die geleefd hebben. Wat je bij ons vindt, vind je nergens anders."
"De drempel wordt inderdaad steeds lager", klinkt het ook bij Cash Convertors. "Bovendien hebben mensen steeds meer vertrouwen in tweedehands omdat er goede kwaliteit wordt aangeboden."
Dat de tweedehandsmarkt het goed doet in Brussel blijkt ook uit de zakencijfers. Troc draaide een jaaromzet van 7 miljoen euro in Brussel en ging zo 18 procent vooruit. Cash Converter heeft een omzet van 15,4 miljoen euro, goed voor een stijging van 11 procent.
Ook op het internet is er een grote tweedehandsmarkt, maar daar hebben de gespecialiseerde winkelketens blijkbaar geen last van. "Hoe groter het aanbod, hoe meer de mensen ook tweedehands kopen", denkt Boseret. "Het is een markt die nog groeit, dus is er plaats voor iedereen."
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.