Brussels Airport wil het aantal passagiers én jobs tegen 2040 verdubbelen. Op dit moment stelt de luchthaven 60.000 mensen tewerk, tegen 2040 moeten dat er 120.000 zijn. Om de uitbreiding mogelijk te maken, wil Brussels Airport één start-en landingsbaan of een taxiweg verlengen, en twee bijkomende pieren bouwen. De luchthaven richt ook een platform op om met de buurtbewoners in dialoog te gaan.
Woensdag lekte al uit dat Brussels Airport landingsbaan 25L 900 meter langer wil maken richting het oosten, tot vier kilometer. Daardoor zou de luchthaven heel wat extra vluchten kunnen verwerken. Donderdag is de “Strategische Visie 2040” officieel voorgesteld.
De verlenging van de baan, vanaf 2025, is een onderdeel van het plan. Brussels Airport zit momenteel aan zijn piekcapaciteit (74 bewegingen per uur). Die kan de komende jaren worden uitgebreid door het baangebruik te verbeteren. Concreet wil de luchthaven ervoor zorgen dat er steeds twee banen kunnen worden gebruikt om te landen en twee om op te stijgen.
Taxiweg
Al houdt Brussels Airport wel nog een alternatief achter de hand. Het is immers ook mogelijk om de taxiweg naast de baan te verlengen. Dat kan een oplossing zijn indien een verlenging op te veel protest zou stuiten. In de Oostrand ontstond al snel protest tegen de plannen om de baan te verlengen. "Dit zijn de twee opties om meer capaciteit te creëren. Andere opties zijn er niet", stelde Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport. Hij benadrukte wel dat de luchthaven zelf "geen voorkeur heeft voor optie A of optie B". Beide leveren overigens dezelfde piekcapaciteit op (tot 93 bewegingen per uur).
Met de aanpassing zou de luchthaven jaarlijks 40 miljoen passagiers kunnen verwerken in 2040, tegenover 23,5 miljoen nu. Om die mensen op te vangen, zouden er twee nieuwe pieren moeten komen (pier A west tegen 2023 en pier C tegen 2035).
Feist benadrukte dat de verwachte groei van passagiers en cargo niet gepaard zal gaan met een verdubbeling van het aantal vluchten. Doordat er steeds grotere vliegtuigen worden ingezet en de bezettingsgraad toeneemt (tot gemiddeld 130 passagiers per vliegtuig in 2040, tegen 80 in 2010), zou het aantal vliegbewegingen veel minder snel stijgen. Met 315.000 bewegingen in 2040, zou het totale aantal bewegingen nog steeds lager zijn dan in het topjaar 2000. Bovendien worden vliegtuigen ook almaar stiller.
Feist ging er donderdag prat op dat het aantal omwonenden van de luchthaven dat geluidshinder kan ondervinden ("potentieel gehinderden") tegen 2040 bijna zou halveren tegenover 2015, zowel met de verlenging van de baan als van de taxiweg. Inwoners van Humelgem, Zaventem Dorp, Diegem en Machelen zouden wel meer geluid te verwerken krijgen.
Brucargo
Nog in het plan zitten een nieuw zakencentrum en een herinrichting van de vrachtzone Brucargo. Het vrachtvervoer zou tegen 2040 verdubbelen tegenover 2010, tot 925.000 ton. “Het succes van sectoren als farma en biotechnologie hangt nauw samen met een uiterst performante transportketen en opslagcapaciteit”, aldus de luchthaven. Brussels Airport wil ook meer bedrijven naar de zone lokken, in het zog van grote bedrijven als Deloitte, KPMG en Microsoft, die voor kantoorruimte op de site van de luchthaven kiezen.
De groei van de luchthaven is noodzakelijk, zegt Feist: “De komende 20 jaar zal het passagiersvervoer elk jaar wereldwijd toenemen met 3,8% en het goederentransport met 4,7%. Verschillende buitenlandse luchthavens, ook in onze buurlanden, hebben nu al grote strategische investeringen aangekondigd om te beantwoorden aan die groeiende marktvraag. Ons land kan niet achterblijven en moet de grote kansen grijpen die de luchtvaart biedt.”
Verder richt Brussels Airport ook “Forum 2040” op, dat een dialoog op gang moet brengen met luchthavengebruikers, omwonenden, gemeenten, organisaties uit het middenveld, bedrijven en experten. Iedereen die geïnteresseerd is om mee te doen, kan zich aanmelden via de website. Zo’n 60 deelnemers zullen geselecteerd worden, en de overlegmomenten starten in januari.
'Evolueren of uitdoven'
De Kamer van Koophandel in Vlaams-Brabant Voka is enthousiast over de plannen: “Onze nationale luchthaven, de tweede grootste economische pool van ons land, is vandaag al goed voor 3,2 miljard euro toegevoegde waarde en 60.000 directe en indirecte jobs”, zegt directeur Peter Van Biesbroeck. “De concurrentie uit onze buurlanden landen is enorm en de voorbije jaren groeiden de luchthavens daar wel, terwijl de onzekerheid en politieke blokkades in ons land ervoor zorgden dat we de boot misten. Dat kunnen we ons niet meer permitteren. Vanaf nu is het evolueren of uitdoven.”
Voka vraagt dat er snel overleg komt tussen de verschillende overheden over de groei, en het verdelen van de lusten en lasten (zoals de geluidsoverlast). De organisatie richt zich daarbij specifiek naar Brussel. “Brussel heeft bijzonder veel baat bij een sterke luchthaven als motor van jobcreatie voor Brusselaars cruciale aandrijver voor de internationale uitstraling van de hoofdstad”, klinkt het in het persbericht.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.