Ex-burgemeester van de Stad Brussel Yvan Mayeur (ex-PS) is woensdagnamiddag verschenen in de onderzoekscommissie rond Samusocial. Het is de eerste keer sinds zijn ontslag als burgemeester dat Mayeur een publieke verschijning maakt. Voorlopig blijft het bij een monoloog: Mayeur declameert zijn voorbereide tekst en lijkt geen spijt te willen betuigen. "Ik begrijp de politieke verontwaardiging niet."
Mayeur moet in de commissie verantwoording afleggen voor zitpenningen die onder andere hijzelf kreeg in het bureau van de Brusselse daklozenorganisatie, voor vergaderingen die wellicht nooit hebben plaatsgevonden.
Bij het binnenkomen maakte Mayeur een ontspannen indruk. Bij de vragenronde naar zijn basisinformatie kon er zelfs een grapje af. Toen er gevraagd werd naar zijn geboortedatum: "Moet ik dat nu echt zeggen?" Naar zijn woonplaats: "Brussel, en daar ben ik nog steeds fier op." Zijn beroep: "Dat is een beetje ingewikkeld op dit moment."
'Eerlijke vergoedingen'
Mayeur stak al snel van wal met een lange monoloog over de verwezenlijkingen bij Samusocial en tot een spijtbetuiging lijkt het niet te zullen komen. Hij maakte duidelijk dat hij geen enkel probleem ziet in de vergoedingen die hij heeft gekregen. “Ik kreeg 700 euro netto per maand. Dat is minder dan het systeem dat in de Stad Brussel geldt in stedelijke vzw’s. Dat is niet hoger dan gewestelijke barema's voor bestuurders in publieke organen.”
Mayeur begrijpt de verontwaardiging niet: “Ik kan begrijpen dat burgers, die de politieke werking niet goed kennen, dat niet snappen. Maar politici? Ik kan er niet inkomen dat zij de zitpenningen afkeuren en zelfs vergelijkingen met Publifin trekken. Er is geen limiet aan overdrijving.” Hij gaf ook aan dat de giften voor particulieren volledig naar het werk op het terrein gaan. Giften van bedrijven worden gebruikt voor de functioneringskosten, en dus ook voor de zitpenningen.
Over het befaamde bureau van Samusocial, waar de zitpenningen werden uitgekeerd, is hij duidelijk: “Zonder bureau, is er geen goede organisatie van Samusocial mogelijk. Er bestaan geen verslagen van ons werk, maar jullie kennen allemaal de resultaten op het terrein.”
Seminaries met alcohol? 'Nodig om adem te halen'
Over de seminaries bij Samusocial, waar over verteld wordt dat het kostelijke evenementen waren waar ook behoorlijk wat alcohol geconsumeerd werd, zei Mayeur: “Die lieten de werknemers toe om adem te halen. Ik weet niet of jullie beseffen wat voor job die mensen hebben? Breng zelf eens een winter met daklozen door. De sociale werkers zijn sponzen, die de miserie van anderen in zich opnemen.”
Volgens Mayeur is er bij Samusocial geen probleem met transparantie. “Alles was geweten en goedgekeurd op het hoogste niveau. Er werd helemaal niets verduisterd. Dat zeggen, is een intentieproces maken.”
Toch één moment van spijt in het monoloog van Mayeur. "Ik heb fouten gemaakt. Ik had in 2013, toen ik burgemeester werd, helemaal uit Samusocial moeten stappen, ondanks de druk van de ploegen op het terrein om te blijven. Maar mijn advocaat liet me weten dat er geen enkel juridisch probleem was, en dat de vergoedingen bij Samusocial niet meegeteld werden voor het loonplafond. Maar ik had verder moeten gaan dan de wet voorschrijft, en de stekker eruit halen.”
Pseudo-schandaal
“Ik vind het jammer dat zowel minister-president Rudi Vervoort (tevens zijn partijgenoot, red.) als de bevoegde ministers Pascal Smet en Céline Fremault geweigerd hebben om me te horen. Ze hebben alleen maar publiekelijk mijn ontslag gevraagd, op basis van een rapport dat ik niet had en nooit officieel gekregen heb. Ik heb me dus niet kunnen verdedigen”, klaagt Mayeur. Maar zijn trots blijft overeind. “Mijn carrière laat zich niet samenvatten tot dit pseudo-schandaal. Ik heb deze behandeling niet verdiend”, besloot Mayeur.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.