Vanaf 7 november moeten reizigers op Brussels Airport niet meer voor een prescreening door de tenten die na de aanslagen van 22 maart voor de vertrekhal werden geplaatst. "We gaan van zeer zichtbare veiligheidsmaatregelen naar iets minder zichtbare, maar met een hoger veiligheidsniveau", zo kondigden minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport, woensdag aan.
"We hebben na de aanslagen gekozen voor zeer zichtbare maatregelen, met de inzet van tientallen politiemensen en militairen. Maar we wisten dat die capaciteit op termijn niet houdbaar was", zei minister Jambon. "We evolueren nu naar een nieuw veiligheidsconcept dat menselijke controle en inzet van technologische middelen integreert."
Daarbij wordt fors ingezet op intelligente veiligheidssystemen. De uitbouw van een ANPR-cameraschild (nummerplaatherkenning) is al langer bezig, en dergelijke camera's zullen ook gebruikt worden om begin volgend jaar een slagboomsysteem te installeren op de toegangsweg tot de luchthaven. Daarnaast zal er op de luchthaven gewerkt worden met gezichtsherkenningscamera's.
Wat de menselijke inzet betreft, krijgen de agenten op de luchthaven een opleiding om verdachte gedragingen te kunnen herkennen, naar het voorbeeld van de "behaviour detection officers" op de Israëlische luchthaven Ben Gurion. "Het gaat echt om het herkennen van bepaalde gedragingen, dus niet op basis van leeftijd, geslacht of etnie", aldus Jambon. Daarnaast komt er een snelleresponsteam en de federale politie zal aanwezig zijn in het operationeel centrum van de luchthaven.
Beter comfort
"De combinatie van alle maatregelen zorgt voor een veilige situatie", zei de minister nog. Daardoor kunnen ook de prescreeningstenten voor de vertrekhal verwijderd worden. Daar zal volgende week mee begonnen worden, en vanaf 7 november zouden er geen tenten meer zijn. Aan de drie ingangen van de vertrekhal komen er wel sassen die extra beschutting bieden, maar zonder bagagecontrole. Wagens blijven verboden voor de vertrekhal.
"Het comfort van de passagiers wordt beter en we kunnen het veiligheidsniveau nog opdrijven", vatte luchthaventopman Arnaud Feist samen.
Welk kostenplaatje aan de maatregelen hangt, was niet onmiddellijk duidelijk. "Het gaat om verschillende miljoenen euro's", aldus Feist. Brussels Airport betaalt de infrastructurele ingrepen (portieken, camera's...).
Het is de bedoeling om het veiligheidsconcept op termijn uit te breiden naar de regionale luchthavens.
Lees meer over: BRUZZ 24
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.