De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft vandaag zijn politiek jaar geopend met een bespreking van de beleidsverklaring van het College. Daarin wordt vooral aandacht besteed aan onderwijs en kinderopvang. Oppositiepartijen Groen, N-VA en Vlaams Belang keurden de beleidsverklaring, zoals verwacht, niet goed. “Het is too little, too late”, aldus commissielid Annemie Maes (Groen).
VGC keurt beleidsverklaring goed: focus op onderwijs en kinderopvang
Gerichte investeringen in het onderwijs en meer plaatsen creëren in de kinderopvang. Het zijn de twee pijlers van de beleidsverklaring van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voor het komende politieke jaar.
Op zoek naar 1.400 extra onderwijsplaatsen
Zo maakt het College zich sterk dat de Vlaamse Gemeenschap in Brussel dit jaar 1.000 en 400 extra plaatsen zal creëren in respectievelijk het basis- en secundair onderwijs. Die komen bovenop de 5.100 zitjes in het basisonderwijs en 2.175 in het secundair onderwijs die de VGC deze legislatuur al creëerde.
Binnen datzelfde domein zal er ook ingezet worden op de vernieuwing van het lesgeven zelf. “De tijd van ex cathedra doceren is voorbij. De leerlingen moeten meer betrokken worden bij hun vorming, zeker nu ze door sociale media veel sneller met beide voeten in de wereld staan”, aldus Khadija Zamouri, fractievoorzitster van Open VLD.
Centraal Meldpunt
Verder zal er ook werk worden gemaakt van een tweetalige lerarenopleiding. Dat moet de band tussen anderstalige leerlingen en de school versterken. Een Centraal Meldpunt moet dan weer een antwoord bieden op spijbelende jongeren en vroegtijdige schooluitval.
De tweede pijler binnen de beleidsverklaring is de kinderopvang die net als het onderwijs kampt met een plaatsgebrek. Vooral de inkomensgerelateerde plaatsen moeten de hoogte in. Tegen midden 2019 wil de VGC met meer dan 4.500 plaatsen een stijging van vijftien procent kunnen voorleggen.
Oppositie schiet beleidsverklaring af
Voor commissielid Annemie Maes (Groen) is deze beleidsverklaring een doekje voor het bloeden. “In februari waren er nog 268 kinderen die geen plaats vonden. Het is too little, too late.” Ook de andere oppositiepartijen kunnen zich, zoals verwacht, niet vinden in de voorgestelde agenda van het College.
N-VA-commissielid Johan Van den Driessche stelde het gebrek aan voorstellen rond de Nederlandse taal aan de kaak. “Andere talen en culturen zijn belangrijk, maar daarom moet de eigen taal en cultuur niet vergeten worden”, zo zei Van den Driessche.
Daarin werd hij gesteund door zijn collega Dominiek Lootens van het Vlaams Belang. “De kwaliteit van ons onderwijs is afhankelijk van een constante toestroom aan Nederlandstalige leerlingen. Waar is het voorrangsbeleid voor deze kinderen?”
De beleidsverklaring werd uiteindelijk goedgekeurd met negen stemmen voor en zeven tegen. Wie de volledige tekst graag nog eens wil nalezen, kan daarvoor terecht op de site van de Raad van de Vlaamse Gemeenschap.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.